Израел одобри ваксинацията срещу COVID-19 на деца в риск на възраст между 5 и 11 години

Израел одобри ваксинацията срещу COVID-19 на деца в риск на възраст между 5 и 11 години

Децата на възраст между 5 до 11 години, изложени на риск от сериозни здравословни усложнения, могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от 1 август, заявиха здравните власти в Израел.

Израелското министерство на здравеопазването даде зелена светлина за ваксинирането на деца, които са „изложени на значителен риск от сериозно заболяване или смърт“ вследствие от заразяване с коронавируса. „Това е специално разрешение и всеки отделен случай ще се проучва.“, заяви говорителят на здравното ведомство пред AFP в сряда, 28 юли.

Във вторник министерството на здравеопазването публикува списък с медицинските състояния, при които се препоръчва ваксинация. В него са включени мозъчни, сърдечни и белодробни проблеми, тежка имуносупресия, сърповидно-клетъчна анемия, белодробна хипертония и тежко затлъстяване.

На децата между 5 и 11 години ще се прилага ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer/BioNTech” в доза от 0,1 милилитър – три пъти по-малко от стандартната.

Миналия месец здравните власти в Израел разрешиха ваксинацията и на деца на възраст между 12 и 16 години.

COVID-19 в ИзраелДанните на Министерството на здравеопазването, публикувани в сряда сутринта, показват, че на 27 юли в страната са регистрирани 2260 нови случая на COVID-19, като 2,38% от направените тестове са положителни.

Активните случаи, които преди шест седмици бяха 200, вече са 14 365.

Повторно отваряне на COVID отделениятаНяколко израелски болници отново отвориха COVID отделенията си в сряда, 28 юли, на фона на продължаващия ръст на тежките случаи на коронавирус.

Дейността на специализираните отделения бе преустановена преди няколко месеца след скоростното провеждане на кампанията за ваксинация в страната. В резултат на това миналият месец броят на сериозните случаи спадна до 19.

Бързото разпространение на силно заразния индийски вариант обаче доведе до постепенно увеличение на пациентите, нуждаещи се от интензивни грижи. По данни на здравното министерство през последната седмица броят на тежките случаи се е удвоил, достигайки до 153, включително 35 критични.

Спад на ефективността на ваксината на „Pfizer“Проучване на Еврейския университет в Йерусалим, публикувано на 27 юли, показва, че ефективността на ваксината на „Pfizer“ срещу тежко протичане на COVID-19 е спаднала до 80%.

Проучването, представено на правителството, също предвижда, че броят на сериозните случаи на COVID-19 в Израел може да достигне до 400 за по-малко от три седмици, ако не се предприемат мерки за овладяване на инфекциите. Учените предупреждават, че сериозните случаи и пациентите, нуждаещи се от кислород, нарастват с темпове, сходни на наблюдаваните през юли 2020 г.

„Вълната от инфекции миналата година беше спряна благодарение на ограниченията, наложени през втората половина на месец юли.“, коментират изследователите. „Тази година не бяха предприети такива стъпки, поради което не се очаква понижаване на случаите в близко бъдеще.“

Проучването предполага също, че ваксината осигурява 80% защита срещу тежко протичане на COVID-19 и е 90% ефективна за предотвратяване на смърт вследствие на вирусната инфекция.

Според данните на здравното министерство към момента 5 772 362 души са получили една доза ваксина, а 5 334 736 са със завършен имунизационен цикъл.

Преди две седмици Израел започна да прилага трета доза ваксина на хората със сериозно компрометирана имунна система, включително трансплантирани лица и пациенти с рак на кръвта, създавайки световен прецедент.

Framar.bg

Още по темата