бъдещето на автомобилите под наем?

бъдещето на автомобилите под наем?


 

Споделената икономика е световно явление, чиято концепция не е новост, но използваните днес технологии значително улесняват собствениците на различни активи (апартаменти, коли, електроника и др.), и им позволяват по-лесно да ги споделят с хора, на които те са нужни в момента. Това позволява да си възстановят част от направените разходи за покупка и поддръжка.


Традиционните методи на придвижване и стойността на поддръжка не допадат особено на голяма част от потребителите на транспортни услуги. Вариант за собствениците на бизнес в тази сфера е да се адаптират към потребителското търсене, да предложат по-практично и удобно решение.

Очакванията са в резултата на предлаганите алтернативни услуги, следващите 20-50 години собствениците на автомобили значително да намалеят. Автомобилните гиганти са част от тази тенденция. Крупните компании вече предлагат собствени услуги за съвместно ползване на автомобили – BMW развива услугата Drive Now, концернът Daimler AG предлага услугата Car 2Go, а държавната железопътна компания на Франция (SNCF) инвестира във втората по брой потребители платформа за споделяне на автомобили в тази държава.

Тъй като новите форми за споделяне функционират главно в по-големите населени места, прогнозите са и в бъдеще да има продажби на автомобили, но въпроса е доколко тези услуги ще се окажат печеливши.

 

Платформите за споделяне дават възможност на собствениците на автомобили да превърнат пасивите на автомобила в актив. По думи на експерти, ръста на каршеринга и другите форми за аренда на транспортни средства, са сред причините, жителите на мегаполисите все по-рядко да изпитват нужда от личен автомобил.

 


Съвместното използване на автомобили (car sharing) е услуга, подобна на арендата, с тази разлика, че автомобила се заема за по-кратък срок – за час, а понякога и за по-малко. Краткосрочно наемане на автомобил с поминутно или почасово заплащане. Това е автомобил под наем без шофьор подобно на наемането на велосипед. Автомобилът в този случай може да се върне в произволен автоматизиран пункт за обслужване. Тъй като обикновено пунктовете за наемане и връщане са разположени до метро и други спирки на обществения транспорт, наемането предоставя свобода на избор във всеки конкретен случай и позволява да се избегнат сериозните разходи за поддръжката на собствен автомобил. 

 


Практиката в повечето компании, предлагащи подобна услуга е сключване на договор, който съдържа основните клаузи, права и задължения на страните. Потребителят се сдобива с клиентска карта и  получава право във всеки момент да се възползва от всеки свободен автомобил на компанията.

Необходимо да се инсталира мобилно приложение, като цялата дейност преминава през него. На картата се вижда адреса на свободните автомобили и може да изберете произволен от тях. Броячът започва да работи 20 минути след това действие. Сега е необходимо да откриете автомобила, да оцените неговото състояние и … напред! Услугата осигурява свобода на придвижване из града, като таймера се настройва по време на престой – никакво заплащане на бензин!

 


·         Осигурявате си удобство. За разлика от дългосрочната аренда, пунктовете за вземане и връщане на автомобилите са открити 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Запазването и наемането на автомобилите е автоматизирано. Автомобилите могат да бъдат наети за минути, часове или дни.

 

·         Каршерингът е по-евтин от такси. Както знаете, да поръчате такси от интернет или приложение е по-евтино от поръчка на такси по телефона. Използването на кола под наем е още по-изгодно. Застраховката и бензина обикновено са включени в стойността на наема. Карешерингът позволява да се спести да 70% от общата стойност на транспорта на потребителите, тъй като те заплащат само времето, в което реално използват автомобила.

 

·         Участниците в каршеринг клубовете отчитат 42% ръст на използването на обществения транспорт, 10% ръст на използването на велосипед и 26% ръст на ходенето пеш

 

·         Каршерингът облекчава трафика и е от полза за природата. Според проучванията един споделен автомобил, може да измести между 7 и 12 автомобила от улиците, т.е. този вид услуги допринасят за улеснена мобилност в по-чиста околна среда.

 

Въпреки, че все още се търси правилната технология, която да автоматизира процесите при споделянето на автомобила, за да се осигури максимална сигурност и удобство на потребителите и собствениците, ползите от тази услуга са безспорни.

 




Още по темата