Избор на гуми за мотор

Избор на гуми за мотор

Тъй като гумите са единственото нещо, което стои между вас и пътя, от качеството им зависи управлението и движението на мотора. Старите и поизносени гуми създават по-голям риск от инциденти – често с фатален край, затова закупуването на подходящи гуми за мотор не е разход, а инвестиция в безопасността – вашата и на другите участници в движението.

С развитието на технологиите за производство на мотори изискванията към гумите стават все по-високи.

Основни видове мото гуми

Материалите и начините на производство са също толкова разнообразни, колкото вида и техните характеристики. Днес гумите на пазара се класифицират основно по конструкция и предназначение:

Според конструкцията

Моторните гуми могат да бъдат диагонални и радиални, в зависимост от дизайна си, като диагоналните са с по-стара технология и използването им е предимно при круизърите и туристическите мотоциклети. Те са по-тежки, с по-твърди стени и не са толкова „пъргави” като радиалните.

Радиалните гуми са предпочитани заради по-доброто разсейване на топлината и по-голямата пъргавина. С тях наклонът при завиване е по-голям, като същевременно се запазва и отличното сцепление.

Според предназначението

Разнообразието на видовете мотори определя нуждата и от различни мотоциклетни гуми. Едни от най-популярните са спортните, предназначени за такъв тип мотори и за високопроизводителни улични машини. По-леки са от останалите, по-заоблени и с по-малко шарки.

За извън асфалтовата настилка се предпочитат ендуро гуми и кросови гуми, тъй като конструкцията им осигурява отлично сцепление на камъни, трева и др.

С гуми за скутер могат да се извършват къси маневри в градска среда; за всякакви метеорологични условия са подходящи круизър гумите; за по-голям пробег – турър гумите и т.н.

Съществуват още и камерни и безкамерни гуми. Първите поддържат налягането, но са уязвими странично за пробиви. Безкамерните са по-издръжливи, включително и на прегряване при по-високоскоростна езда.

Критерии за избор на гуми за мотор

При избор на гуми за вашия мотор обърнете внимание на следните важни критерии:

Размер

Гумите за мотоциклет – подобно на автомобилните, също имат размери, подходящи за конкретната марка и модел. Правилният такъв може да определите, като обърнете внимание на диаметъра на джантата, каква е общата ширина на гумата и височината на профила. За по-сигурно проверете в паспорта на возилото какъв размер препоръчва производителят. Важно е да не забравяте, че предната гума има по-голям диаметър от задната.

Шарка

Неслучайно гумите са с различни протекторни шарки. С точно определени шарки са гумите за off road (АТВ гуми), за пистовите мотори, за комбинирано каране и др.

Поддръжка

Всеки производител слага свой маркер, показващ степен на износване на гумите. Стрелката, която указва посоката на шарката, трябва да бъде спазена, за да не се загуби сцеплението по влажен път.

Налягане

Подходящото налягане гарантира доброто ви задържане на пътя. Ако налягането е ниско, гумите ще се износват по-бързо. За предната гума се препоръчва налягане от 1,9-2,5 бара, а за задната – 2,5-2,9 бара.

Марка

Дори да не купувате непременно гуми от най-висок ценови клас, е добре да избирате производители, предлагащи доказано качествени продукти. Сред тях са марки като Michelin, Dunlop, Continental, Kormoran и др.

От избора на точните гуми за вашия мотор зависи дали ще бъдете стабилни и бързи, но най-вече – сигурни по време на езда на пътя и извън него.

Още по темата