Важно за шофьорите: Неочаквани промени с талона и шофьорската книжка

Важно за шофьорите: Неочаквани промени с талона и шофьорската книжка

Развод на контролния талон и шофьорската книжка предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. Те са внесени за гласуване в деловодството на парламента от Мария Капон и депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на 27 юли, пише „Монитор“
По сега действащия закон талоните са неразделна част от книжките и потвърждават тяхната валидност, поради което трябва задължително да се носят. Идеята е информацията за контролните точки на шофьорите да се пази в регистър на МВР, а хартиеният син или оранжев (златен) талон да бъдат премахнати.
Ненужен
„Синият талон нищо не означава, той е една социалистическа измислица, която я няма никъде по света и няма абсолютно никаква функция“, коментира авторът на идеята от преди много години Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
По думите му, талонът е измислен по Татово време, когато не е имало информационни системи, за да могат катаджиите да разберат при проверка на водач на пътя дали има някакви нарушения. Сега това е напълно излишно, защото при въвеждане на ЕГН на водача в таблета, пътният полицай вижда цялото му досие – дали има невръчени фишове и актове, неплатени глоби, колко са контролните му точки, както и всичките му предишни нарушения.
Реално с отпадането на талоните за шофьорите няма да се промени абсолютно нищо освен задължението да ги носят със себе си. В момента глобата, ако не си носиш талона е 10 лв., припомня Тодоров./БЛИЦ

Още по темата