„Артекс“ заплаши държавата със съд, ако спре „Златен век“

„Артекс“ заплаши държавата със съд, ако спре „Златен век“


Сградата „Златен век“ в столичния район „Лозенец“ ще бъде построена, обяви строителят на небостъргача „Артекс“. Позицията на фирмата идва след като Върховният административен съд излезе с окончателно решение, че две години след спирането на строителството то може да продължи.

Сега от „Артекс“ акцентират, че след като делото е преминало за разглеждане през четири съдебни състава и по него са били назначени три комплексни технически експертизи, е установено, че строежът „Златен век“ е законен и отговаря на всички нормативни и технически изисквания.

Отделно фирмата подчертава, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.

Изграждането на небостъргача беше спряно след разразяването на скандала „Апартаментгейт“. Тогавашните управляващи от ГЕРБ се разделиха с втория човек в партията Цветан Цветанов, от поста правосъден министър си отиде Цецка Цачева, а оставки подадоха и двама зам.-министри – от тези на енергетиката и на спорта. Строителството на небостъргача непосредствено преди да отидем пред урните, като непрестанно се изтъкваше намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Само преди ден директорът на ДНСК арх. Иван Несторов подаде оставка. Несторов сложи подписа си под забраната за строителството на „Златен век“.

„Считано от 19 май 2021 г., началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов е преместен на друга позиция по негово желание“, съобщиха в сряда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Още по темата