ГЕРБ се отрече от Пеевски, Борисов не бил визирания лидер

ГЕРБ се отрече от Пеевски, Борисов не бил визирания лидер


Едно от остриетата на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“. Според нея ГЕРБ може да носи отговорност само за едно лице, посочено в доклада на щатското финансово министерство, а именно – за Александър Манолев.

„Много преди САЩ да ни кажат, че трябва да потърсим отговорност ние сме се ангажирали с нея“, заяви тя пред БНТ.

Атанасова допълни още, че в мига, в който за Александър Манолев са постъпили данни за злоупотреби по отношение на къщите за гости, от ГЕРБ са се разделили с него и той вече не е част нито от управлението, нито от партията.

Тя коментира и американските санкции срещу Делян Пеевски.

„Това е народен представител от ДПС. Ние никога не сме били зашити с Делян Пеевски, за да се отшиваме. Този човек през всичките тези години е издиган за народен представител от ДПС и е предлаган от ДПС за различни постове“, каза тя.

Коментар по темата за санкциите от САЩ напарви и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

„Ползвайки американските санкции те (служебното правителство, бел. ред.) ще се опитат да ударят по бизнеси, които не са им интересни. Трябва да внимаваме много при прилагането на тези санкции да не започнем да дискриминираме хора, които нямт нищо общо с корупционните схеми. Бизнесът в България не е толкова голям“, предупреди той. 

Митов коментира, че санкциите ще имат имиджови щети за страната, но не трябва да се спекулира с темата.

Пред БТВ той беше категоричен, че споменатия в доклада на САЩ политически лидер, подкупван от намиращия се в Дубай Васил Божков, не е Бойко Борисов. Бившият ни външен министър каза, че в публичното пространство вече се е появила информация кой е този лидер. Самият Митов обаче отказа в ефир да назове името.

„Няма да споменавам имена, не мога да съм обвинител на хора, но мога да коментирам, че това не е г-н Борисов. Ако той имаше каквото и да било общо, г-н Борисов нямаше да бъде поканен от американския посланик в резиденцията“, каза той.

Митов прехвърли топката към президента Румен Радев. 

„Разпознава ли се г-н Радев във Васил Божков. Президентът заяви, че г-н Божков бил звучал по-убедително от обвинителите си. Все още ли смята това? Защо началничната на кабинета на министъра на МВР изведнъж си подаде оставка? Защото е свързана с партията на г-н Божков“, коментира той.

Още по темата