„Билд”: Германия тайно се подготвя за ядрена война

„Билд”: Германия тайно се подготвя за ядрена война

Германските Военновъздушни сили и техните партньори от НАТО провеждат тайно учение, наречено „Непоколебимо пладне”, практикувайки маневри за ядрена война, пише „Билд”.
В маневрите участват изтребители-бомбардировачи „Торнадо”, способни да носят ядрено оръжие. Учението се провежда в авиобазата „Ньорфених” в Северен Рейн-Вестфалия, която се счита за алтернативно място за складиране на американски водородни бомби B61.
Според „Билд” в момента бомбите се съхраняват в Бюхел в Рейнланд-Пфалц. Там пък се проведе учението „Непоколебима гвардия”, при което се практикуваше отбраната на летището с помощта на системи за ПВО „Пейтриът”.
Като част от маневрите военните са практикували безопасното изнасяне на ядреното оръжие от подземните хранилища, както и транспортирането и инсталирането му на самолети. Тренировъчните полети обаче се извършвали без водородни бомби на борда.
В момента рискът от започване на ядрена война е много по-висок, отколкото през последните три десетилетия. Основната причина за това е оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Ситуацията може да доведе до надпревара във въоръжаването. САЩ вече разработват нови ядрени оръжия и ракети със среден обсег.
През септември стана известно, че американски бомбардировачи B-52 са прехванати в небето над Балтийско море, при маневри, симулиращи удари срещу Калининград. Подобни учения е имало и над Черно море./ Вести БГ

Още по темата