Премиерът нареди: Връщат брифингите за коронавируса веднъж седмично

Премиерът нареди: Връщат брифингите за коронавируса веднъж седмично

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции. Това става ясно след среща в МС между премиера, здравния министър и представители на Националния оперативен щаб, съобщиха от кабинета.
България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това е докладвал здравния министър Костадин Ангелов пред Борисов по време на срещата. По думите му на национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.
Още данни от актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 у нас и прилаганите мерки пред Борисов представили още шефът на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, както и финансовият министър Кирил Ананиев.
Здравният министър изтъкнал, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочил Ангелов.
„В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, изтъкнал на свой ред премиерът Борисов. Той бил категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкнал, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.
Министър-председателят разпоредил свръщането на брифингите за разпространението на коронавируса веднъж седмично.  „На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчертал Борисов. Той добавил, че благодарение на мерките 60/40 и 80/20 са били запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия.
„Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен бил премиерът.
В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладвал на Борисов, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в ЕК бройки ваксини,
както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.
Шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочил, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев на свой ред докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.
Малко по-късно Борисов написа във Фейсбук, че са фалшиви новини и спекулации твърденията, че правителството ще налага нови и по-тежки мерки срещу коронавируса. „Нито ще се правят КПП-та, нито ще се затварят градове“, написа премиерът и напомня, че страната ни държи под контрол развитието на епидемията./ Вестник Монитор

Още по темата