С военни почести отбелязаха 153 години от гибелта на Хаджи Димитър край Свежен/СНИМКИ/

С военни почести отбелязаха 153 години от гибелта на Хаджи Димитър край Свежен/СНИМКИ/

153 години от гибелта на Хаджи Димитър отбелязаха край Свежен В ритуала участваха и военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада Карлово. Събитието се организира по повод годишнината от гибелта на Хаджи Димитър.
Военните почетоха с ритуал по полагане на венци и цветя героичната гибел на видния български революционер Хаджи Димитър на гроба на Войводата в местността „Кадрафил” над с. Свежен, община Брезово.
153 години след героичната му гибел, все още в сърцето на всеки родолюбив българин отекват последните стъпки на Хаджи Димитър и неговите четници към безсмъртието, а личността му предизвиква възхищение и възторг.
В знак на признателност и преклонение пред подвига на Хаджи Димитър на ритуала присъстваха Христо Енков – кмет на община Брезово, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Веска Ненчева – народен представител от 46-то Народно събрание, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, професор доктор Пламен Павлов от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, жители на с. Свежен, родолюбиви организации и граждани.
Представители на Българската православна църква отслужиха заупокойна панихида на гроба на героя.След поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите, с историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути”, присъстващите се потопиха в съдбовните събития от последното сражение на Хаджи Димитър и неговите съратници.

Още по темата