Хиляди в Минск протестират и днес срещу президента Лукашенко

Хиляди в Минск протестират и днес срещу президента Лукашенко


Хиляди хора протестират днес в Минск срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Размахвайки знамената с бяло и червено – цветовете на беларуската опозиция, демонстрантите се събраха на Площада на независимостта и по околните улици. Те скандират: „Свобода!“.

Най-голямата част на демонстрацията е на централния площад „Независимост“.

Според опозиционни медии и профили на опозицията в социалните мрежи на протеста има 100 000 души.

Опозицията настоява за нови – този път честни избори за президент на Беларус, и край на насилието от страна на властите.

Беларуската армия ще охранява от днес паметниците и мемориалите в Минск, където се събират протестиращите срещу изборните резултати, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс. Всякакви безредици близо до паметници и статуи вече няма да се овладяват от милицията, а от армията, се казва в съобщението.

В същото време лидерът на опозицията в Беларус и бивш кандидат за президент Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат, предадоха световните агенции.

В интервю за Франс прес тя заяви, че президентът Александър Лукашенко няма избор, освен да започне диалог с опозицията, но това според нея трябва да стане възможно най-скоро, за да не се задълбочи кризата.

Тихановска призова сънародниците си да продължат протестите, за да защитят правата си.

Според нея решението на президента Лукашенко да засили мерките за сигурност по западната граница на страната е „опит за отклоняване от вътрешните проблеми“.

Протестите в Беларус продължават трета седмица. 

Още по темата