В Министерството на отбраната бе подписан договор за модернизация на танковете Т-72

В Министерството на отбраната бе подписан договор за модернизация на танковете Т-72


Този договор е в посока подобряване на способностите на Сухопътните войски. По този начин възстановяваме баланса в модернизирането на Въоръжените сили, казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътните войски бе сключен между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД, съобщиха от министерството. Той е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. Контрактът предвижда и модернизация и на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У.
Този договор е в посока подобряване на способностите на Сухопътните войски. Той е полезна крачка в правилната посока. „По този начин възстановяваме баланса в модернизирането на Въоръжените сили“, казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той изрази също увереност, че ще бъде реализиран и проектът за нова бронирана машина на пехотата.
Изпълнителният директор на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД Иван Досков подчерта, че договорът е от изключително значение за дружеството. „Подписването му е продължение на усилията, които Министерството на отбраната полага за възстановяване на бойните способности на Българската армия, като „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ е част от този процес.“ Всеки един лев и вложени финансови средства рефлектират и върху съхраняване на възможностите на военно-ремонтните заводи.
Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция.
Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и други.
Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи. Това е и поредната стъпка за повишаване на способностите на българската отбранителна индустрия.

Още по темата