Смяната на часа – трагикомична ситуация за България, ето кой ще бъде ударен най-зле

Смяната на часа – трагикомична ситуация за България, ето кой ще бъде ударен най-зле

България се озовава в трагикомична ситуация тази неделя със “задължителната” смяна на часа, когато на 28 март, неделя в 3 часа сутринта всички дружно ще преместим стрелките на часовника с един час напред, пише Труд бг.
Когато на 26 март 2019 г. Европейският парламент гласува за отмяна на лятно/зимната часова смяна в ЕС с мнозинство от 410 гласа срещу 192, законодателите дадоха една година на държавите членки, дойде ли 2021 г. в какво “темпорално състояние” ще останат и как ще посрещнат следващата година.
И на теория всяка държава-член трябваше до април 2020 г. да е информирала Европейската комисия за решението си. Преди евентуално най-малко да го е подложила на обществено обсъждане.Уви, 2020 г. беше доминирана единствено и само от пандемията от COVID-19, заляла планетата и почти оправдаемо, темата несъмнено е била забравена в европейските столици, предвид приоритетите. Независимо дали им предстоят избори по време на здравна криза или не.
Което предполага, че без да са координирали помежду си, или с Европейската комисия по въпроса, държавите членки на ЕС ще преминат групово този уикенд на “лятно часово време” до октомври, когато за последно ще имат шанс да останат в този времеви пояс или отново да се върнат завинаги на “зимния часовник” – естествения ритъм на планетата и човечеството.
Предвид че съществуването на “летният” има единствено и само икономическо оправдание – спестяване на енергия без да се отнася към вредата, която смяната на циклите има върху човешкото здраве, вотът в ЕП през 2019 г. бе предшестван от пан-европейско социологическо проучване, според което над 80 от европейците подкрепят отмяната на лятно/зимната часова смяна.
Русия се опита да въведе “перманентно лято” пред 2011 г., но три години по-късно се примири с реалността, руската съдба и оплакванията на всички нива на държавата и населението, и установи “постоянна зима”.
И си даде един час преднина лятно време пред Европа и Запада в случай на нужда. Същото решение взе и Турция преди три години.
Първият недостатък на тази промяна в края на март е, че много хора, страдащи от пролетна умора, усещат активиране на това свое състояние, което се проявява и при други хора, които нямат или не са имали оплаквания.
Пролетната умора не е здравословен проблем, а естествено състояние на организма на прехода между двата сезона – зима и пролет, през март и април и другите два – есен, зима в края на годината.
Познавам представители на двата пола, на които съм изготвяла хороскопи на здравето, при които се оказва, че проблемите им идват от превъртането на стрелките на часовника.
Пролет и лете не могат да влязат в ритъм, а когато сменим отново времето в края на есента, докато се напаснат, дошло и следващото завъртане на стрелките ги, което вкарва в руслото на обичаен дискомфорт, предизвикващ с годините натрупване.
То събужда потенциално заложени в звездната карта на човека болести или води до появата на нови насилствено насадени, ако има други негативни, но предразполагащи към здравословен проблем аспекти в хороскопа.
Смяната на часовото време има още една негативна реакция при определени зодиакални знаци – Водолей, Риби, Лъв, Дева, които могат да достигнат нива на нервност, подлежаща на задължително лечение, дори и ако не са родени в знаците, а имат Луна или асцендент в един тях.
Смяната на часовото време повлиява и раждането на дете, защото часът му се измества съгласно лятното или зимно време и не са редки ситуациите, при които има проблеми с изготвянето на астрологичен хороскоп, особено в частта свързана с асцендента.
Ние, хората сме едно цяло с природата и времето на планетата Земя, въпреки че тази енергийна обвързаност е видима за единици.
Нека изберем “зимното”, астрономическото, което отговаря на човешкия биологичен часовник и води до стабилизиране на организма и най-вече повлиява положително психиката.
Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова: В пандемия смяната ни срива допълнително
Смяната на времето трябва да се прекрати, защото изтърканите аргументи за икономически интереси не могат да бъдат по-важни от здравния интерес на хората.
Смяната ни се отразява зле, защото нашият организъм е изключително съвършена биологична машина и всичко в него е пипнато до най-малкия детайл и е напаснато.
Тази грандиозна промяна от един час води до промени в нашата активност, до промени, които са свързани с това, че типичните кръгове на отделяне на хормони в нашия организъм стават по астрономично време, а ние премествайки времето изкуствено, се налага във време, когато един хормон се отделя, да правим нещо съвършено различно.
Това води до много сериозни смущения при някои хора, много хора става напрегнати, тревожни, кисели. Може да станат по-враждебни, по-конфликтни. Хората не бива да се плашат, но е достатъчно, че могат да се засилят всевъзможните невротични състояния.
Колко време ще продължи адаптацията ни зависи от организма на всеки човек и индивидуалното състояние в момента.
Това може да изглежда непроблемно, но всъщност е, особено в днешно време – в тази една година, когато хората са достатъчно изтощени, намират се под огромно психическо напрежение, овладени са от паника и страхове.
Прекали сме една тежка зима – финансово, психически и емоционално. На този сринат организъм да му наложиш и смяна на часовото време е допълнително огромно натоварване.
Никой няма да се разболее от шизофрения или биполярно разстройство, но тази пролет за всички е по-тежка в сравнение с миналата, когато бяхме още само в началото.
Компенсаторните ни механизми са много отслабени, значителна част изчерпани и мисля, че ще има повече проблеми. Не искам да плаша никого. Но фактите са такива. Психичното здраве на българите е силно влошено.
За това е важно да си доставяме повече положителни емоции, да общуваме с природата, максимално време да прекарваме навън и да се зареждаме със слънчевата светлина.
Да се храним с лека храна. Няма да кажа нищо за позитивното мислене, защото това е голяма глупост – трябва да мислим критично, да не се страхуваме, да не се паникьосваме от всичко, което се случва и да помним винаги, че и това ще мине.
През 1784 г.
Всичко тръгва от една шега. През 1784 год. известният със спестовността си Бенджамин Франклин предлага да се въведе смяна на времето, за да се пести восък за свещи. Само ако е знаел колко вълнения ще предизвика с това!
“Дойче веле” припомня историята отпреди почти 240 години.
Тъй като французите трудно ставали рано сутрин, през 1784 година американският политик Бенджамин Франклин пише сатирично есе за това колко много свещи и пари можели да се икономисат, ако се въведе смяна на времето, която да кара хората да стават по-рано.
За целта Франклин предлага да се въведе данък върху щорите, да се намали производството на свещи и населението да бъде събуждано сутрин с топовни гърмежи.
78-годишният Франклин, който е един от Бащите-основатели на САЩ, по онова време живеел в Париж.
В своето сатирично есе за “Журнал дьо Пари” известният с пестеливостта си Франклин пише за икономиите на осветление в домакинствата, които биха могли да се реализират благодарение на една промяна на часовото време.
Самият той обичал да играе шах до зори, така че много рядко ставал от леглото преди обяд.
Под заглавие “Икономически проект за намаляване на разходите за осветление” той описва как един път случайно се събудил в 6 часа сутринта, само защото щорите не били спуснати.
За свое голямо учудване открил, че “слънцето грее още от съвсем ранни зори”.
Като истински учен Франклин изчислил, че ако бъде променено часовото време, парижките домакинства могат да икономисват милиони килограми восък за свещи и газ за лампи.
Парижаните обаче посрещнали с присмех съветите на Франклин и неговите предложения потънали в забрава./БЛИЦ

Още по темата