Пандемията даде на правителствата инструменти за социален

Пандемията даде на правителствата инструменти за социален


С коронакризата „правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-съгласни да се подчиняват, за да спасят своя живот в сравнение с друг ограничения, налагани преди например в името на борбата с тероризма. Въпросът е дали ще можем да се върнем към нормалното“, заяви политологът Иван Кръстев пред Би Ти Ви.

По неговите думи управляващите са като войник, който досега е имал лък, но изведнъж е получил автомат и вече е трудно да се откаже от него. 

„След 20 години ще говорим за живота си преди и след пандемията. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не сме, какво дължиш на другите хора и какво – не. Това усещане за голямо объркване не просто в света, а в нас е едното (последствие). А другото, което ми направи силно впечатление през тази година е, че ние сме спрели да приемаме смъртта както естествена“, каза Кръстев.

„По начина, по който се държи човечеството в тази пандемия, по начина, по който се държат правителствата навсякъде по света, имам чувството, че те им обещават нещо, което и господ не им е обещавал – че ще бъдем безсмъртни“, допълни политологът.

Още по темата