Почитаме днес чудна светица, извършила подвиг в името на Христос

Почитаме днес чудна светица, извършила подвиг в името на Христос

Житията на светиите ни представят множество примери на себеотрицание в името на Иисус Христос. Такъв е и днешният празник, спомнящ подвига на света мъченица Матрона Солунска. Солунска, защото е пострадала в тоя град. А где е родена, житието ѝ не казва. Това, което е известно за нея е само, че била бедна и работила като слугиня в дома на един богат евреин.
Именно жената на тоя евреин отнела и живота на Матрона. В първите векове на християнството именно евреите са тия, които най-люто гонят християните. В някои провинции на Римската империя местната еврейска община действа като една с официалните власти в гоненията и мъченията на християните. На това се турил край след Миланския едикт през 313 година.
Матрона живяла и пострадала през III или IV век. Като момиче-сираче била слугиня в Солун, в къщата на един евреин. Жената на тоя евреин постоянно хулела Матрона заради нейната вяра в Христа и я принуждавала да се отрече от Него и да отиде в синагогата. Но кротката Матрона вярно служела на своята господарка, без да й възразява на хулите и тайно се молела на Христа Бога.
Един ден еврейката узнала, че Матрона скришом от нея отишла в църква и ядосана я запитала защо не е отишла в синагогата. Матрона кротко й отговорила: „Защото живият Бог е в християнската Църква, а от еврейската синагога Той е отстъпил“.
Побесняла от тоя смел отговор, еврейката жестоко я била и затворила в една мрачна стая, като при това я и вързала. На другия ден тя намерила девойката развързана чрез Божията сила. Матрона на колене се молела Богу. Господарката повторила няколко дни това наказание, докато най-после чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава еврейката взела тялото на светата мъченица и от горния етаж на къщата си го хвърлила на улицата.
Християните взели тялото на мъченицата и с чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила./Вестник Марица

Още по темата