Пловдив застарява! Младежите пет пъти по-малко от възрастните в областта

Пловдив застарява! Младежите пет пъти по-малко от възрастните в областта

Пловдив безнадеждно застарява в унисон с тенденцията в цялата страна. В началото на 21 век младежите в града и региона са били 4 пъти по-малко от възрастните в областта. Само за 18 години ситуацията се е влошила и вече децата и тийнейджърите са пет пъти по-малко отколкото населението в трудоспособна възраст.
По данни на НСИ жителите на област Пловдив наброяват 666 801, като само 128 705 души от тях са до 19 години. Това означава, че хлапетата и тийнейджърите, които трябва да заменят възрастните на пазара на труда, са едва 19% от всички в региона. В същото време 21 на сто от населението е на 65 и повече години.
„Макар скоро да съм завършила като ученичка съм работила като продавач-консултант. Повечето ми съученици обаче не работят. Дори казват, че докато следват само ще учат, защото това са последните им дни на свобода. Аз все още си търся нова работа, нямам особени претенции каква да е. Мога да правя всичко, стига да се изкарват пари. Като свое предимство отчитам, че знам 4 езика – английски, руски, гръцки и сръбски“, казва 19-годишната Мина Стоилова.
Процесът на остаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете, въпреки че и относителният им дял сред населението също е по-голям от този на силния пол. Това се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската средна продължителност на живота при тях. На 1000 мъже се падат по 1083 дами. Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 39 години през 2000 година е нараснала до 43 години в града и 46 години в селата през 2019г.
Положителна е тенденцията, че 43% от населението на област Пловдив не търка дивана, а се труди. Заради COVID-19 обаче работещите само за 6 месеца са се стопили с малко над 9000. По-лесно работа си намират мъжете, отколкото жените, става ясно от данните на НСИ. Притеснително е, и че когато голяма част от трудещите се излязат от пазара на труда няма да има достатъчно нови служители, които да ги заместят.
Снимка от Атанас Кънев/ Вестник Марица
 

Още по темата