Ангелов за мерките: Ресторантьори и хотелиери не са приоритет

Ангелов за мерките: Ресторантьори и хотелиери не са приоритет

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се реимунизира тази сутрин срещу COVID-19. Това се случи в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“.
След имунизацията министър Ангелов сподели, че му предстои среща с образователния министър, с представители на синдикатите и на работодателските организации в 11.30 ч. „Ще обсъдим два въпроса: първият е свързан с процеса на ваксинирането на българските учители, а вторият – мерките след 4 февруари.
Има няколко възможности, едната е свързана с постепенно връщане на учениците в клас, обсъждаме различни формули. Изглежда най-оптималната и най-разумната е връщането три класа от класовете между 5 и 12 клас, с известно постепенно връщане на учениците, като си дадем достатъчно време, вероятно около 3 седмици, което би означавало ще те
3 седмици ще са на училище, 3 седмици ще са вкъщи.
Това са едни проекти, по които работим. Когато сме готови, ще видите решението в заповед“, обясни министърът на здравеопазването.
Обсъждат се и 2 възможности за имунизирането на учителите. Едната е мобилни екипи на РЗИ да ходят на място в училищата. Другата е в РЗИ да се прави имунизацията.
„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността аз да не се разболея е изключително висока“, коментира проф. Ангелов. „В момента ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия. Важен е крайният резултат. Ваксините са надеждата за победата в тази война“, каза още министърът.
„Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона български граждани. Знаете, че имаме решение на правителството да осигурим ваксини за българските граждани от Западните Балкани и Източното партньорство“, каза здравният министър.
За възможно отхлабване на противоепидемичните
мерки министър Ангелов призова „да не позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега“. „Постигнали сме добри резултати, нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация“. „Дали ресторантьорите и хотелиерите не одобряват мерките, за мен няма значение, вълнува ме да съм полезен на българските граждани. Всяка една от мерките, когато се обсъжда или отхлабва, трябва да се гледа в цялостната картина от мерки и до какви резултати ще доведе. Нашите приоритети са пренаредени и те са малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента“, подчерта още министър Ангелов.
Малко преди здравният министър шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски беше първият, който получи втората доза от ваксината на Пфайзер във ВМА, където започна реимунизацията на медиците. Втората доза ще бъде поставена на близо 100 медицински лица днес, информира NOVA.
„Изискването на фирмата е минимум 21 дни да са минали между двете убождания. Нашето е на 22-ия ден“, каза Мутафчийски. Той увери, че имунизираните в болницата нямат странични ефекти след първата доза, освен една лека алергична реакция. Във ВМА вече са ваксинирани 717 души. 491 са в болницата в София, останалите – в провинциалните болници. Все още няма ваксинирани в санаториумите.
ВМА има готовност да разкрие още 2 зали за имунизиране.
„Ангажирани сме с ваксинирането на част от личните лекари. Първо ще започнем с тези, които са в нашата поликлиника. Имаме уговорки с директори на училища и детски градини, има изпратени списъци”, заяви ген. Мутафчийски. „Процесът става все по-масов. Предложихме и на Националния ваксинационен щаб ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи, както и да работят минимум до 22 ч.”, каза ген. Мутафчийски./ Вести БГ

Още по темата