Илияна Цанова: В ЕС публичният ресурс не се харчи, а се инвестира в проекти с висока добавена стойност

Илияна Цанова: В ЕС публичният ресурс не се харчи, а се инвестира в проекти с висока добавена стойност


„В ЕС се промени парадигмата, по която публичният ресурс се инвестира, а не се харчи и то в проекти с много висока добавена стойност“. Това коментира пред БНР Илияна Цанова, бивш вицепремиер на две служебни правителства, работила е в Европейската банка за възстановяване и развитие, доскорошен зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, известен като „плана Юнкер“. Тя поясни, че идеята на този фонд е била да стимулира инвестиции и е създаден във времето, в което европейската икономика страдаше от финансовата криза, настъпила през 2009-а година. 

„За 5 години ние инвестирахме близо 550 млрд. евро във всички 28 държави, тогава Великобритания все още беше в ЕС. Това е проект, който нямаше квоти по държави и нямаше гарантирани суми. Парите отиваха там, където имаше качествени проекти и най-голямо търсене“, подчерта тя. 

Като пример на добавена стойност на публична инвестиция Цанова посочи решението на Европейския фонд за стратегически инвестиции да даде 100 млн. евро рисков капитал на „Бионтех“ за разработване на ваксината срещу Covid-19, средства, които никоя банка не е пожелала да инвестира заради риска.

„С „Бионтех“ Европейският фонд работи още от 2019-а година, тогава ги подкрепихме с 90 млн. евро рисков капитал за работата им в областта на раковите заболявания и разработване на имунотерапията. Тяхната работа в тази област подпомогна разработването на ваксината, стъпила на техните разработки в областта на имунотерапията. През май, когато одобрихме тази сделка, цялата стойност на проекта беше близо 900 млн. евро. 70% от финансирането на този проект е с публична подкрепа – рисков капитал от нас, близо 370 млн. евро грант от германското правителство, 20 млн. евро грант от Европейската комисия, останалите пари са под формата на акционерен капитал от „Пфайзер“. Не виждаме конвенционален инвеститор, защото рискът е много голям. Нормално е банките на такъв етап да не финансират такъв проект. За следващи нужди търговските банки биха влезли, защото вече виждат какъв е резултатът и колко малки са рисковете“, обясни Цанова.

По думите й България е имала адекватност да се включи в търсенето на финансиране на проекти по „плана Юнкер“. „Много приятно изненадана съм от частния сектор. Инвестициите, които направихме в България през тези 5 години, са близо 800 млн. евро. Тези пари са подкрепили инвестиции за близо 4 млрд. евро. И това са инвестиции, направени изцяло на частния сектор, няма участие от държавата“, посочи Илияна Цанова.

Още по темата