ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Да, България“ опропастиха преизчисляването

ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Да, България“ опропастиха преизчисляването


„Правим това изявление, за да се знае истината какво се случи днес в парламента. „Има такъв народ“, чрез председателката на парламента, ГЕРБ, ДПС и „Да, България“ опропастиха възможността днес да се вземе окончателно решение за преизчисляване на всички пенсии, което ние внесохме в парламента. Нека българските граждани да знаят истината, че тези парламентарни групи ни подкрепиха на първо четене абсолютно лицемерно и със съзнанието, че няма да се стигне до второ, но да кажат, че са гласували „за“ и  в предизборната кампания да продължат да лъжат възрастните хора. Когато се стигна до истинското решение, да го гласуваме и на второ четене и да стане окончателно, си пролича кой за какво се бори в този парламент. Маските паднаха.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента.

„Нашата позиция е последователна, принципна и неотстъпчива пет години – за преизчисляване на пенсиите като единствения начин на възрастните хора в България да бъде осигурен достоен живот. Не вярвайте на думи, гледайте делата. Гласуването днес показва, че единствено БСП може да направи факт преизчисляването на пенсиите. Ние ще продължим да се борим по същия начин за преизчисляването на пенсиите и занапред“, посочи още тя.

По-рано днес на първо четене депутатите единодушно със 127 гласа „за“ и 1 „против“ подкрепиха от 1 юли тази година да има преизчисляване на пенсиите, отпуснати до края на декември 2017 г. Предложението беше внесено от БСП в Кодекса за социално осигуряване. Според социалистите преизчисляването на тези пенсии може да се прилага, ако е по-изгодно за лицето

Левицата обаче настоя, тълкувайки правилника, да поискат и гласуване на второ четене. Остри възражения се чуха от ГЕРБ и ДПС и предложението все още не е подложено на гласуване от председателя на Народното събрание Ива Митева. Искането на БСП предизвика скандал в залата, тъй като от партията на Бойко Борисов и от ДПС твърдяха, че искат да внесат свои предложения между двете четения. Според социалистите, които наобиколиха парламентарната трибуна, такива не са били заявени по време на изказванията. В крайна сметка беше дадена почивка за успокояване на депутатските страсти.

След почивката обаче ситуацията не се промени. Левите народни представители продължиха да настояват за гласуване и на второ четене. Председателят на парламента Ива Митева отказа, позовавайки се на Правилника за работа на Народното събрание и на Конституцията. По думите й в текстовете има неточности, които трябва да се прецизират между двете четения. Социолистите отново се събраха пред парламентарната трибуна и скандираха „Оставка“. Йордан Цонев от ДПС предложи на Митева, ако не може да въдвори ред в залата, да закрие заседанието, защото очевидно в залата не може да се работи нормално и правилникът дава такава възможност.

„Точно това смятах да направя“, отговори председателката и удари звънеца за край на заседанието поради безредици в залата. Така законопроектът не беше гласуван и на второ четене.

Още по темата