Откриха тунел за нелегално влизане на мигранти на унгарско-сръбската граница

Откриха тунел за нелегално влизане на мигранти на унгарско-сръбската граница

Откриха тунел за нелегално влизане на мигранти под телена ограда на унгарско-сръбската граница.
Унгарската полиция е провела няколко акции, чрез които е предотвратила незаконното преминаване на повече от 300 бежанци, съобщава сръбската телевизия RTS, цитирана от БГНЕС.
Тунелът с дължина 24 метра е открит в сътрудничество със сръбската армия в близост до унгарския град Морахалом. Смята се, че е използван за контрабанда на мигранти в Унгария, откъдето след това заминават за Западна Европа.
Това е третият подземен проход под ограда, открит през последната година в този регион, съобщава още RTS.
Граничната полиция e арестувала 54 души, които се опитали да преминат през телената ограда на унгарско-сръбската граница, а 258 мигранти са били открити в граничната зона без документи.
Повечето твърдят, че са сирийци, но сред тях има граждани и на Ирак, Иран, Афганистан и Палестина.
В Унгария от края на месец май се наблюдава рязко увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да влязат незаконно в страните от ЕС, с близо 900 опита за незаконно преминаване през миналата седмица.
Унгарските власти отново заявяват, че страната няма да премахне оградата на унгарско-сръбската граница и ще засилят защитата на Шенгенското пространство, за да предотвратят незаконно влизане на мигранти в ЕС.
Освен в северната част на Войводина, са били отчетени опити за незаконно преминаване и на границата в югозападната част на провинцията, в хърватско сръбската гранична зона.
В средата на май в близост до Шид бяха разположени спецчасти и военна полиция, за да защитят местното население от бежанците./Вести БГ

Още по темата