Парламентарните сили от 46-ото НС се събраха на техническа

Парламентарните сили от 46-ото НС се събраха на техническа


Парламентарно представените сили в 46-ото Народно събрание се събраха на техническа среща, за да обсъдят дневния ред на първото пленарно заседание, което президентът Румен Радев обяви, че ще свика на 21 юли.

Разпределени са и местата в залата и процедурите по номиниране на председател и зам.-председатели на НС, но не са обсъждани конкретни имена, заявиха участниците в срещата.

От ГЕРБ отново са предложили пленарните заседания да се провеждат в новоремонтираната сграда на бившия Партиен дом, но не са били подкрепени.

От „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ изразиха готовност да обсъдят заедно с „Има такъв народ“ възможностите за съставяне на правителство.

Утре всяка от парламентарните групи ще проведе заседание и ще определи своите кандидатури за председател и зам.-председатели на Народното събрание.

Междувременно зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмед отхвърли твърденията, че е имало преливане на гласове от ДПС към „Има такъв народ“ и че партията на Слави Трифонов е техен проект.

„Това е много несериозно“,  заяви Ахмет Ахмед на техническа среща на парламентарно представените сили в 46-ото Народно събрание.

Радостин Василев, който беше номиниран за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на „Има такъв народ“, заяви, че утре на заседание на парламентарната група ще бъде обсъдено дали Ива Митева ще бъде номинирана отново за председател на Народното събрание, а на въпрос кога ще се проведат консултациите по съставяне на правителство, отговори: „Скоро“.

Александър Ненков от ГЕРБ допусна възможността партията му да не направи своя номинация за председател на парламента.

„Имаме много подготвени хора, но на този етап няма решение на парламентарната ни група. ГЕРБ предложи свой председател при предишния парламент, но той не беше подкрепен. Не виждам защо ГЕРБ в този момент трябва да предлага каквото и да било“, обяви той.

От своя страна Георги Свиленски заяви, че е възможно парламентарната група на „БСП за България“ да има номинация за председател. „Нека да се проведат утре обсъжданията, но аз не не изключва възможността ние също да имаме предложение“, каза той.

А лидерът на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова заяви, че групата й ще подкрепи евентуална кандидатура на Ива Митева за председател и ще номинира Татяна Дончева за зам.-председател.

Още по темата