ЕК: Предстои много работа по достъпа на европейския бизнес до китайския пазар

ЕК: Предстои много работа по достъпа на европейския бизнес до китайския пазар


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след днешната срещата на върха ЕС-Китай, че все още предстои много работа във връзка с достъпа на европейския бизнес до китайския пазар, както и за устойчивото развитие.

„Очакваме бариерите, които спират достъпа на европейския бизнес до китайския пазар, да бъдат премахнати, особено за очакваните в бъдеще нови технологии, които са сърцевината на нашите икономики – телекомуникациите, компютърния сектор, здравните биотехнологии, както и новите енергоносители и транспорт. Виждаме, че нашите инвеститори са изправени пред прекалено много бариери в тези ключови сектори. За нас достъпът до пазара не е въпрос на път, извървян наполовина, а на ребалансиране на асиметрията. Затова Китай трябва да покаже напредък по тези въпроси, за да постигнем общата ни цел – приключване на преговорите тази година. С други думи, Китай трябва да ни убеди, че си струва да имаме инвестиционно споразумение“, заяви Фон дер Лайен на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Ангела Меркел.

Друг въпрос, разискван на срещата, е бил свръх капацитетът на Китай в традиционни области като алуминий и стомана, но също и във високите технологии.

Председателят на ЕК също така посочи, че Европейският съюз е поканил Китай да се присъедини към COVAX – глобалният алианс за разработване на коронавирусна ваксина.

Тя подчерта значението на „глобалната солидарност и сътрудничество“ с цел борба с вируса и осигуряване на достъпност на ваксината за страните със средни и ниски доходи.

Фон дер Лайен отбеляза, че по време на днешната среща с китайския президент Си Цзинпин, висшите европейски представители са призовали Китай да предостави на Световната здравна организация достъп до цялата информация, която би могла да помогне при определянето на произхода на коронавируса.

Досега над 70 държави се присъединиха към COVAX, като бяха събрани 20 милиарда долара с цел да се осигури глобално снабдяване с ваксина срещу COVID-19. ЕС отбеляза, че ще допринесе с 400 милиона евро под формата на гаранции в подкрепа на програмата.

Още по темата