Ден 34 на протестите: В ход е подписка в подкрепа на исканията на протестиращите

Ден 34 на протестите: В ход е подписка в подкрепа на исканията на протестиращите


Протестите в София и други градове продължават. Блокирани остават възлови кръстовища в центъра на столицата – Орлов мост, подходът към булевард „Цар Освободител“ до президенството и булевард „Княз Ал. Дондуков“ пред Министерския съвет. Трафикът пред ректората на Софийския университет е нормален.

Затворено е кръстовището на Орлов мост. Там лагерът на протестиращите остава обграден с кофи за боклук, палети и пейки с изключение на малка част, през която се пускат линейки. На Орлов мост ситуацията е спокойна в очакване на превърналото се в традиция шествие.

Социалните мрежи призовават освен традиционния протест тази вечер да има и т.нар. „Дискотека за оставка“. Музиката ще бъде революционна.

В ход е и подписка в подкрепа на исканията на протеста. Събраните подписи са около 1400 за два дни. Подписката е организирана от протестиращите, с искане за оставки на кабинета „Борисов 3“, на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Тя е в отговор на другата, внесена в Съдебната палата срещу блокадите, заявиха протестиращи.

„От два дни се събират тези подписи. Три имена, град и подпис – това е, никакви други лични данни. Ние не сме администратор на лични данни. Доколкото знам ще се заемат след това от организацията „Правосъдие за всеки“ и те ще я придвижат. Първият ден събрахме някъде към двеста подписа, а снощи – доста. Само вечерта – триста и няколко“, обясни пред БНР Тодор Фроликов обясни.

Подписите може и да са повече, но съдбата на предишната тетрадка за събирането им е неясна. Възможно е тя да е била иззета от полицията при премахването на лагера преди дни.

Нели и Ирина Симеонови, майка и дъщеря от Русе, също се подписаха. „Искам промяна за младите. Подписът не значи толкова много промяна, аз не мога, но народът може“; каза пред БНР майкат. „Искам да остана да живея в България – нормално, спокойно“, допълни Ирина.

Ирина Симеонова останала безработна и затова очаква следващите управляващи да обръщат повече внимание на младите. „Бях проектен мениджър в българска компания. Отидох да се регистрирам в Бюрото по труда и те ми казаха, че такава позиция няма. Нещо куца“, обясни тя.

34-та поредна вечер на антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. По традиция недоволните от управлението се събират в района на президентството и Министерския съвет.

Организаторите на протеста от „Отровното трио“ дадоха брифинг, на който обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив – ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Освен това те подадоха пореден сигнал, свързан с корупционни практики с тол системата. Смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

„Разходите се увеличават с над 1/3, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далече във времето“, каза Арман Бабикян.

На журналистически въпрос какво налага „Отровното трио“ да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите има разходи – за шатрите, за камиона с озвучителната техника.

Седем автобусни линии във Варна са с променен маршрут заради блокада на кръстовището пред сградата на общината от палатков лагер.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие.

Още по темата