Видове сенници и тенти и тяхното приложение

Видове сенници и тенти и тяхното приложение

Съвременните сенници и тенти са съоръжения с изключително много приложения. Към основното им предназначение да защитават от лошите метеорологични условия, те имат и важна роля за подобряването външния вид на сградите, както и за увеличаване на тяхната функционалност. В момента съществува голямо разнообразие от сенници и тенти, изборът на които зависи пряко от специфичните нужди.

Ако вземем предвид дизайна по предназначение, можем да ги разделим на няколко вида: сенници и тенти за тераси, прозорци, входове. Могат да бъдат с падащо или чупещо рамо, както и модел Кабрио, който изглежда особено привлекателно и би разкрасил вашия екстериор по един очарователен начин – можете да се уверите сами, ако разгледате разнообразната гама тенти Камакс.

Сенници и тенти за прозорец

Устройствата от този тип се използват за предпазване от пряка слънчева светлина. Много наподобяват вертикална външна завеса, изработена под формата на козирка, която извежда вертикалната част на конструкцията далеч от рамката на прозореца.
Конструктивната особеност на такива тенти е монтирането им на опорни релси в средата на отвора на прозореца.

Сенници и тенти за тераса

Те имат по-твърда рамкова основа и обикновено са оборудвани със специална опорна греда, която се монтира на стената. Рамката на този дизайн в повечето случаи е с лагери, тъй като е необходимо да издържа на значителни натоварвания, огъване и усукване. В зависимост от дизайна, е възможно да се реализират невероятно атрактивни екстериорни решения за една впечатляваща ландшафтна архитектура.

Сенници и тенти за балкон

Това е универсален дизайн с две или три секции, използването на който оформя огънат покрив с атрактивна козирка. В средата са оборудвани с надлъжен лъч, който осъществява регулирането им. Прибиращите се тенти също така могат да бъдат разгъвани автоматично и контролирани с помощта на фотоклетки или други сензори.

Тенти тип пергола

Те са особено търсени, когато е необходимо да се оборудват открити веранди. Подочни тенти са в състояние да разкрасят и добавят много чар на всяко едно външно пространство. По правило конструкцията е монтирана на стената на сградата и е снабдена с две или повече допълнителни опори. Това елиминира възможността за деформация на цялата структура – например при силен вятър.

Изискват ли съвременните сенници и тенти някаква специфична поддръжка?

За да увеличите продължителността на експлоатационния период на вашите сенници и тенти, е необходимо да знаете как правилно да се грижите за тях. Така например, през зимния период е препоръчително те да се съхраняват в специално покритие, което ще ги запази в отлично състояние до следващия активен период. Важно е също да бъдат смазвани подвижните връзки поне веднъж годишно. Още едно важно условие за дълъг живот на вашите сенници и тенти е да не поставяте върху повърхността им предмети, които могат да доведат до срутване на цялата конструкция или най-малкото да я повредят.

За какво да внимавате при избора на сенници и тенти?

Качеството и съответно здравината и функционалността на конструкциите е от съществено значение за безпроблемната и комфортна употреба. Ето защо, когато избирате сенници и тенти, е добре да се доверите на известни марки – например на сенници Камакс, а не да поемате излишни рискове, които биха могли да костват не само разходи, но и здравето ви.

Още по темата