Нашата битка днес е да осигурим достоен живот на нашите граждани в страната, а не в чужбина

Нашата битка днес е да осигурим достоен живот на нашите граждани в страната, а не в чужбина


Президентът на Македония Стево Пендаровски се обърна от мемориалния център Пелинце по случай Деня на републиката 2 август – Илинден, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“

„Днес, когато отбелязваме 117 години от Илинденското въстание и 76 години от Първата сесия на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ), си спомняме всички знайни и незнайни герои, комити и партизани, които дадоха живота си в борбата за свобода и независимост. Благодарение на тях днес живеем в мир и в собствена, международно призната държава. Ето защо никога не трябва да забравяме техния принос и вдъхновени от тяхната работа, ние трябва да продължим да работим за благосъстоянието и просперитета на страната, като се уважаваме един друг. Трябва да сме добродетелни и да признаем тяхната жертва, осъзнавайки, че нищо не започва или свършва с нас“, каза президентът.

„Нашата битка днес е да осигурим достоен живот на нашите граждани в страната, а не в чужбина. И за това трябва да има справедливост и свобода“, допълни той.

По думите му въпреки пандемията страната е реализирала членството в НАТО след много години блокада. „Този процес представлява укрепване на нашата държавност, на нашата позиция в международните институции“, посочи Пендаровски.

„Нашите граждани с право са разочаровани, виждайки прокуратурата, в която бяха вложени надеждите за борба с престъпността да се разпада, като стана част от организираната престъпност. Всеки злоупотребен денар, всеки фалшив търг е причината за решението на много млади хора да напуснат страната и за нарастването на недоволството на народа ни вътре в нея. Единственият начин за изграждане на справедливо общество е спазването на закона“, посочи той.

„Веднага след избора ми за президент на страната, аз казах, че ще работя за гражданското помирение, от което се нуждаем повече от всякога. Надявам се и очаквам този ангажимент да бъде подкрепен от правителството и опозицията“, каза още Пендаровски.

Още по темата