Проф. д-р Ангелов от Пловдив : Време е да работим всички заедно, като един човек

Проф. д-р Ангелов от Пловдив : Време е да работим всички заедно, като един човек

Организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства обсъдиха на работна среща със здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов лекари и управители на болниците от региона, областният управител Дани Каназирева и представители на Медицинския щаб.
Министърът декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб.
„ Може да разчитате 100% -во на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проява разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. д-р Ангелов в началото на срещата.
Той допълни, че разбира колко е напрегната ситуацията в болниците, колко са уморени лекарите и как работят на предела на силите си.
„Времето в момента е такова, че трябва да работим всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите. Дошъл съм тук, за да знаете, че държавата стои зад вас, каза още министърът.
Проф. д-р Ангелов допълни, че областният управител трябва да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.
Министърът съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите оборудване и консумативи, необходими за извличане на кръвна плазма.
Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след нова година. Управителите на болниците поставиха въпроси, свързани с финансирането, снабдяването с лекарства и липсата на персонал.
По думите на министъра държавата е осигурила достатъчно количества от медикамента ремдесивир и всяка една болница може да прави заявки към РЗИ, така че да бъдат удовлетворени нуждите при лечението на болни от Ковид-19.
Предстои да бъдат получени и 362 хиляди дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната.
Министърът посочи, че от 1 януари 2021 година е заложено увеличение на заплатите на медиците в болничните заведения и всички ще го получат по методика, разработена от здравното ведомство.
Отделно цените на клиничните пътеки и лимитите също ще бъдат увеличени с 10 %.

Още по темата