ЦИК одобри разпределението на депутатските мандати по райони

ЦИК одобри разпределението на депутатските мандати по райони


Най-много депутати – 16, ще бъдат излъчени от 23-ти избирателен район в София, от Варна в новото Народно събрание ще влязат 15 депутати, а от Бургас и 25-ти район в София по 14. Това е част от разпределението, одобрено от новия състав на Централната избирателна комисия.

От деветте най-малобройни по население области у нас ще бъдат излъчени по четирима народни представители –  това са Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

По-рано днес стана ясно, че Централната избирателна комисия служебно ще определи ръководството на Районната избирателна комисия във Велико Търново. На консултациите при областния управител партиите не постигнаха съгласие за председателското и секретарското място.

На парламентарните избори на 11 юли РИК Велико Търново ще е 13-членна. ГЕРБ и „Има такъв народ“ не отстъпиха от предложенията си за председателското място. 

„ГЕРБ е първа политическа сила в област Велико Търново. Имаме човек с опит, така че е резонно отново да предложим Десислава Йонкова за председател на Районната избирателна комисия“, посочи Деян Хаджийски. 

„От партия „Има такъв народ“ настояваме категорично да вземем председателското място. Великотърновска област беше единствената на миналите парламентарни избори, която не успя да реализира машинно гласуване. Председателката не успя да си свърши работата да гарантира машинен вот“, заяви Момчил Иванов. 

Не се постигна съгласие и за секретарското място, за което претендират БСП и ДПС. 

Политическите партии и коалиции и в Силистра не постигнаха съгласие по време на проведените днес консултации за определяне състава и позициите в Районната избирателна комисия по повод обявените за 11 юли т.г. избори за състава на 46-о НС на Република България.

Окончателното решение ще бъде взето в София от ЦИК.

Съгласно предварителната фактическа обстановка и на база на представителството в 45-ото НС, партиите и коалициите имат квоти в общо 13-членния състав (включително председател, двама зам.-председатели, секретар), какъвто се полага за избирателен район с 4 мандата: „ГЕРБ-СДС“ – 4, „Има такъв народ“ – 3, „БСП за България“ и ДПС – по 2, „ДБ-Обединение“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – по 1.

Още по темата