Обор с животни гори в Калояново, Областната пожарна търси доброволци

Обор с животни гори в Калояново, Областната пожарна търси доброволци

В рамките на днешния ден на територията на областта са възникнали множество пожари на големи площи, предимно предизвикани от запалвания на сухи стърнища и непригодни площи, съобщиха от ресорната служба. За реагиране на всички сигнали и осъществяване на гасителните действия е ангажиран целият състав и наличната специализирана техника на РДПБЗН Пловдив. По разпореждане на директора комисар Мангараков началниците на районни служби създават организация съвместно с кметовете на населените места за привличане на доброволци в помощ на огнеборците. През последните часове, освен за големия пожар между селата Брягово и Драгойново, сериозен ресурс е насочен и на още две места.
В с.Калояново гори обор с животни, а в с.Нови извор – стърнище на голям фронт, с опасност да обхване 500 дка слънчоглед. Отново ръководството на РДПБЗН Пловдив апелира за отговорност и недопускане на пожари в резултат на палене на огън на открити места. Усилията при гасенето на непригодни площи създават опасност самите населени места може да останат без пожарни автомобили. Пример за това е от вчерашния ден, когато от запалени треви в гробищния парк на гр. Кричим огънят обхвана гора. Днес в 11.00 от запалени сухи треви в гробищния парк на с. Червен огънят обхвана голяма площ и пожарникарите от Асеновград гасиха пожара в продължение на три часа. Наложи се да бъде пренасочен и екип от Пловдив да пази града.
Апелираме към всички граждани: НЕ ПАЛЕТЕ СУХИ ТРЕВИ И ПЛОЩИ. ПАЗЕТЕ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА И ПРИРОДАТА ОТ ПОЖАР. ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ НЕ Е ПРИОРИТЕТ САМО НА ОРГАНИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ, А И НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН. ПРИ НУЖДА СЕ ВКЛЮЧЕТЕ НА ПОМОЩ НА ПОЖАРНИКАРИТЕ!

Още по темата