Община Сливен отпуска средства за изграждане на лаборатория за PCR тестове

Община Сливен отпуска средства за изграждане на лаборатория за PCR тестове


Община Сливен ще отпусне 25 хиляди лева за изграждането на лаборатория за PCR тестове към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Това съобщиха от общината след решението на Общинския съвет за актуализация на бюджета. В него беше включено и предложението за отпускане на целева субсидия за болницата. Болницата е най-голямата на територията на Област Сливен и в настоящата пандемична обстановка, заедно с ВМА-Сливен, води борбата срещу COVID-19 на територията на общината, отбелязва кметът Стефан Радев. Нуждата от изграждане на лаборатория за диагностика на коронавирус с PCR е обусловена от необходимостта за по-бързо диагностициране на пациентите, като по този начин ще могат да се предприемат по-бързи и адекватни мерки за справяне с болестта.

„От доста време говорим с управителя на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, че би било хубаво да има лаборатория за PCR тестове тук, в Сливен. Имахме ситуации, в които отделенията бяха пълни с пациенти с COVID-19. Изпращането на проби в Бургас или в Стара Загора удължава до 36 часа, а понякога и повече, получаването на резултатите. През това време хората трябва да изчакват. Това допълнително затруднява работата на системата, защото са необходими допълнителен медицински персонал и легла за изчакване на диагнозата. За това такава лаборатория в болницата ще ускори много този процес“, допълва Радев.

По думите му в момента заразата в Сливен е със силно намаляващ темп на разпространение. Трябва обаче да се вземат превантивно мерки, ако ситуацията се усложни с настъпването на есента и зимата.

Още по темата