БСП пак застана зад Румен Томов за кмет на Благоевград

БСП пак застана зад Румен Томов за кмет на Благоевград


Общинският съвет на БСП – Благоевград подкрепи кандидатурата на Румен Томов за кмет на Благоевград. Президентът издаде указ за частични избори в общината на 27.06.2021 г., след като ВАС прекрати пълномощията на кмета Румен Томов.

Томов отчете извършеното от програмата му за управление на общината снощи пред Общинския съвет на БСП. На пленума присъства председателят на БСП Корнелия Нинова, която заяви: “Преди година и половина БСП Благоевград и Румен Томов победихме ГЕРБ и съм сигурна, че отново можем да го направим.”

През април тази година с окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно.

След получаването на документите в Административен съд –Благоевград и Общинската избирателна комисия, като страна по делото, ще започне процедурата по насрочване на частични избори за кмет на областния център.

Още миналата година съдът в Благоевград постанови решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов, като така потвърди и решението на Общинската избирателна комисия от месец април, 2020. Той обаче обжалва това пред магистратите от ВАС, като делото беше спряно и заради произнасянето на конситуционните съдии по текстове от ЗМСМА, засягащи собствеността и участието в търговски дружества на избрани кметове. Румен Томов беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен срок.

След съдебна битка, продължила повече от година, окончателното решението на ВАС вече е факт, потвърди председателят на ОИК адв. Мартин Бусаров, като уточни каква е процедурата след това : „Актът, който сме издали, остава в сила за прекратени правомощия, а ние имаме задължение да уведомим Централната избирателна комисия, за да дадат на президента предложение за дата на изборите“.

Че Благоевград върви към нови избори за кмет стана ясно още в края на януари миналата година, когато административният съд в Благоевград излезе с решение за прекратяване на пълномощията на кмета с аргументите, че Румен Томов не е спазил сроковете за заличаване на фирмата, на която е бил едноличен собственик, както и че не е уведомил институциите за предприетите по закон действия. Преди да се стигне до делото, такова искане бе депозирано и в Общинската избирателна комисия, която обаче отказа да прекрати правомощията на градоначалника.

 

Още по темата