ЕК е съгласна разпределянето на ваксините да е

ЕК е съгласна разпределянето на ваксините да е


Еврокомисията (ЕК) е съгласна с исканията на някои страни от Евросъюза разпределението на ваксините между европейските страни да е пропорционално на числеността на тяхното население. Това се казва в изявление на Европейската комисия, разпространено в събота в Брюксел в отговор на писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от пет страни от Евросъюза – Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, които са поискали да се проведе среща на върха на ЕС за обсъждане на проблемите със справедливото разпределение на ваксините срещу новия коронавирус между страните от общността.

„Разпределението на дозите ваксини в рамките на предварителните споразумения за закупуване е ставало  на основата на прозрачен процес. Еврокомисията е съгласна с изявленията на няколко държави членове за това, че най-справедливо решение на въпроса за разпределението на дозите ваксини е разпределението  пропорционално на числеността на населението на всяка дъпжава. Именно такова решение Еврокомисията е предложила за всички предварителни договори за покупко-продажба. Това е справедливото решение, тъй като вирусът поразява еднакво навсякъде, във всички части на ЕС“, отбелязват  в документа от Еврокомисията.

При това ЕК подчертава, че страните от ЕС „са решили да доразвият предложенията на Еврокомисията, добавяйки повече гъвкост, която позволява да се съгласува различно разпределение на дозите, отчитайки епидемиологичната ситуация и потребности от ваксинация във всяка страна“. „В съответствие с тази система, ако една страна член реши да не вземе полагащото й се пропорционално разпределение, то дозите се преразпределят между другите заинтересовани държави. Ако тази страна поиска да се върне към системата на пропорционалното разпределение, то ще й се наложи да се върне към споразумението“, се казва още в документа.

 

Писмо от пет страни от ЕС

Днес пет страни от Евросъюза – Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, са поискали да се проведе среща на върха на ЕС за обсъждане на проблемите със справедливото разпределение на ваксините срещу новия коронавирус между страните членки на общността. Писмото на  правителствените ръководители на тези пет държави е било изпратено в Брюксел.

Ръководителите на петте страни са критикували механизма в рамките на Евросъюза, който позволява на отделни държави и фармацевтични компании да сключват допълнителни сделки за доставки на ваксини. А заради това другите страни членки на общността биха могли да се сблъскат  с недостиг на ваксини.

Още по темата