Тъжна вест: COVID-19 покоси български митрополит

Тъжна вест: COVID-19 покоси български митрополит

От коронавирус днес е починал Доростолският митрополит Амвросий. Това се казва в съобщение от Светия синод.
„С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий“, пишат от синода.
Припомняме, че владиката беше приет в болница със симптоми на коронавирус и се лекуваше от заболяването. Ето какво пишат още от синода:
„Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните.
Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит.
Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.
Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!“/Вестник Марица

Още по темата