Можем да стигнем и до 6000 заразени на ден, прогнозира доц. Кунчев

Можем да стигнем и до 6000 заразени на ден, прогнозира доц. Кунчев


„Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме 7-8 пъти по-голяма заболеваемост. Можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им.“ Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се нараства като стойност. В момента 10 души заразяват 12.

Доц. Кунчев отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора в баровете, на стадионите и дори по политически причини.

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят под карантина. Те стават 10, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване“, обясни главният здравен инспектор в ефира на Нова телевизия.

Той се опасява, че медиците няма да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени в София, контактните лица са хиляди. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителна проба на даден човек, тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Максимално бързо могат да се вземат мерки“, посочи доц. Кунчев. И добави, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да издадем. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях самите“, отбеляза Кунчев.

Що се отнася до работата в офисите, той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба ставало ясно след проведен разговор със заразения. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, епидемиологът обясни, че включват в тази „борба“ медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки поверителността на здравната информация, хората трябва да споделят с близките си, ако са заразени, за да могат да се вземат навременни мерки.

„Нямаме информация медици вече да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичния план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание“ каза доц. Кунчев.

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в 5 различни болници.

„Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID-сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек, и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност“  каза още държавният здравен инспектор и подчерта, че в момента хора от Австрия се прехвърлят в Германия заради недостиг на места в болниците.

Още по темата