Костадин Ангелов: Не леглата, а медицинският персонал е проблемът

Костадин Ангелов: Не леглата, а медицинският персонал е проблемът


На този етап – не леглата, а медицинският персонал е сериозният проблем на здравната система при справяне с епидемията от Covid-19. Това заяви след среща с директорите на болници в столицата здравният министър проф. Костадин Ангелов.

“Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, основният проблем, който имаме в цялата страна, е персоналът. Това са лекарите и сестрите, които са изключително изморени. Това е единственото нещо, което ни притеснява – легла ще намерим, апарати ще намерим, хора – трудно ще намерим“, посочи той.

На срещата е обсъдено и взаимодействието между отделните звена в системата и начините за подобряване на организацията на работа.

Министър Ангелов съобщи, че всяка болница, която откаже да приеме пациент с коронавирус, ще бъде санкционирана. „Във всички структури, ангажирани с лечението на Covid-19, ще бъдат разкрити допълнителни легла. Такава организация ще бъде направена и във всички останали лечебни заведения“, обясни той.

“И се обсъждат текстове, които да бъдат внесени за промяна в закона за налагане на санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с Covid-19, като започнем с финансова санкция и предвиждаме най-тежката санкция – прекратяване на договора с лечебното заведение по линия на финансиране по НЗОК до момента, в който това се предотврати“, категоричен е министърът.

Още по темата