Чиновници с орязани бонуси заради хоум офиса

Чиновници с орязани бонуси заради хоум офиса

Както в началото на пандемията от COVID-19, някои ведомства пристъпват отново към орязване на паричните бонуси на служителите си, като в случая официалният мотив е пристъпването към хоум офис като мярка срещу разпространението на заразата.
Служителите на НОИ, които работят от дистанция, ще получават по-нисък размер на допълнителното материално стимулиране, става ясно от промени в инструкцията, по която се отчита работа в осигурителния институт от всеки работещ там, съобщи БНР. В документа е уточнено, че времето за работа от разстояние няма да бъде включено при изчисляването на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати. В инструкцията се уточнява, че предстои промяна във вътрешните правила за формиране на заплатите.
В заповед на здравния министър от октомври се казва, че работният процес се провежда при възможност в дистанционна форма или се установява работно време с променливи граници или работа на смени. Това обаче ще бъде финансово неизгодно за служителите на НОИ, що се отнася до допълнителното възнаграждение, ако предпочетат или им е разпоредено да работят от домовете си. Затова и заетите в осигурителната система се въздържат да работят от разстояние въпреки притеснението, че могат да се заразят с коронавирус на работните си места, става ясно от сигнал до БНР. А сред тези, които с риск за здравето си не желаят да работят от дистанция по финансови причини, имало и хора с хронични заболявания.
В отговор на въпроса кое налага планираната промяна, дали са изпълнени указанията за физическа дистанция между служителите в работните помещения поне от метър и половина и дали има доказателства за това, че дистанционно работещите постигат по-лоши резултати в работата си, от НОИ отвърнали, че биха коментирали темата за работа от дистанция и ДМС-то, след като излезе новата заповед на здравния министър, предвиждаща по-строги ограничения./ Вестник Монитор

Още по темата