Намалява броят на хоспитализираните от Ковид-19 и има повече изписани в Сърбия

Намалява броят на хоспитализираните от Ковид-19 и има повече изписани в Сърбия


Сърбия се намира на кръстопътя на два основни паневропейски транспортни коридори – №7 и №10, като голямо значение се отдава и на изграждането на коридор №11 (към Черна Гора), което е благоприятстващ фактор за развитието на международно икономическо сътрудничество и за транспортната свързаност в региона. Поради това и анализаторите следят с интерес случващото се страна и развитието на коронавируса. Новините носят някакво успокоение в последните дни.  

В Сърбия има спад в броя на заразените с коронавирус, макар че той все още е висок, заявява премиерът Ана Бърнабич, цитирана от ТАНЮГ. Но още по-насърчителен е фактът, че вече единадесет поредни дни намалява броят на хоспитализираните и през последните дни има повече изписани, отколкото приемани в болница.

Правителството на Сърбия преговаря с няколко партньори и се надява да бъде сред първите 20 страни, които ще получат ваксина за коронавирус.
Премиерът Бърнабич обаче изтъква, че за да има подобрение в страната е необходимостта действащите сега мерки за социална дистанция и задължително носене на маски да продължат да се спазват.
Окончателното решение за започването на новата учебна година на 1 септември ще бъде обявено във вторник, но най-вероятно учениците от първи до пети клас ще се върнат в класните стаи.
Последните данни показват, че броят на заразените от коронавирус в Сърбия от началото на епидемията е 27 863, а смъртните случаи са 632.

Това е добра новина за двустранните отношения между България и Сърбия. През западната ни съседка минават основите пътища за и от Европа, а и много нейни граждани почиват у нас през лятото. 

Туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки през последните години, като се забелязва траен ръст на посещенията на сръбски и български граждани в двете страни.

През миналата година сръбските туристи у нас са 414 546 души, но броят им намалява с 1.7% спрямо 2018-а. През последните години расте броят на българските туристи, посетили Сърбия като вече са над половин милион. През миналата година 514 959 българи са гостували в западната ни съседка, като увеличението е с 4.4% на годишна база.  

През първото тримесечие на тази година сърбите, гостували у нас, са 84 480, но броят им намалява с 13.4 процента. В същото време 95 928 българи са посетили Сърбия, но и при тях също има намаление (-17.7%).

В момента на границата с Република Сърбия на ГКПП Калотина трафикът е интензивен за леки автомобили на изход. На  ГКПП „Връшка чука“, ГКПП „Брегово“, ГКПП „Стрезимировци“ и ГКПП „Олтоманци“ трафикът е нормален. Република Сърбия отмени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси.

Още по темата