Разнобой на барикадите, ДБ гони Мая Манолова

Разнобой на барикадите, ДБ гони Мая Манолова

Последната нощ на протести ясно очерта разнобоя на барикадите. Протестът вече не е от недоволни граждани, независимо от политически пристрастия, а изцяло подменен откъм състав и доминиран от тъй наречената „градска десница“.
Това доказа и знакова случка от 31-вото денонощие на блокади – протестиращите се опитаха да се отърват от Мая Манолова.
Всъщност, и от снимките е видно, че протестът на „Орлов мост“ все повече е узурпиран от лицата от маршовете на „Правосъдие за всеки“ и активистите на „Да, България“.
Сред барикадистите на кръстовището бяха много от водачите им – Христо Иванов, Иво Мирчев, Петромир Кънчев, Манол Глишев, Борислав Сандов, Георги Георгиев от БОЕЦ – все лица от акциите на „Правосъдие за всеки“.
А след като в социалната мрежа Глишев бе разкритикуван от фенове на ДБ, че допускат Мая Манолова да им изземва инициативата, резултатът не закъсня. Около 5:00 сутринта се появи напрежение между протестърите на ДБ и бившия омбудсман.
Протестиращите скочиха срещу присъствието на Мая Манолова на протеста. Тя се опита да обясни, че отишла като гражданин, съобщава Епицентър. Политологът Евгений Дайнов пробва джентълментски да я защити, но на площада бяха категорични, че тя е част от политическата система на прехода и няма място сред тях.
Протестиращите даже се разцепиха по въпроса има ли право бившата зам.-председателка на Народното събрание и ексдепутатка на БСП да е сред тях. Появиха се дори опасения, че, ако се стигне до сблъсъци между самите протестиращи, това може да даде основание полицията да се намеси и да ги разтури от кръстовището.
Нищо чудно вътрешното напрежение сред протестиращите кой да води бащина дружина да му изиграе лоша шега. Факт е обаче, че там все по-малко се мяркат представители на левицата и на БСП, както и на редови граждани, непринадлежащи към ничия политическа орбита.
Разделението с „Отровното трио“ пък е факт още преди „отлюспването“ на Мая Манолова. И пролича, че цялата последна седмица между двата лъча протестиращи в столицата има напрежение. Протестърите около ДБ се барикадираха на „Орлов мост“, а Хаджигенов, Минеков и Бабикян – на фонтана пред президентството. Много фенове на Христо Иванов недоволстват в социалната мрежа как тъй се получило, че на протестите идват „червени отломки“, а „триото“ им яхнало протеста, след като стартът му е бил даден с акцията с лодката на лидера на „Да,България“ в Росенец.
Към момента общото между двете ядра на протеста е, че всички обиждат полицаите. Триото ги нарича „уроди“ – справка от изказването на Велислав Минеков. А Глишев и фенове ги наричат „жандарми“, „момчета от село“, „дребните боклуци от МВР“ и „униформен пролетариат“./Dariknews.bg

Още по темата