Споразумяха се! Има сделка за бюджета на ЕС

Споразумяха се! Има сделка за бюджета на ЕС

Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за многогодишната финансова рамка и Фонда за възстановяване. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър. Според него възстановяването на икономиките може да започне.
Унгария и Полша наложиха вето на бюджета и Фонда за възстановяване заради новия механизъм за върховенството на закона, който обвързва получаването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държава.
Германското председателство и двете страни успяха през последните седмици да договорят компромис, който отвори пътя за приемане на бюджета.
Удивително бързо европейските лидери успяха да се обединят около компромиса, който Германия беше постигнала.
Евролидерите се разбраха към заключенията да бъде приета една политическа декларация, която гарантира на Полша и Унгария, че механизмът за върховенството на закона няма да се задейства преди за него да се произнесе Съдът на ЕС. По този начин двете страни си купуват малко време, тъй като механизмът няма да започне да действа от 1 януари, а след като съдът се произнесе, което може да отнеме до година и половина или две.
Останалите държави поискаха гаранции, че съдът ще се произнася по бързата процедура в тези случаи.
Другата „отстъпка“, която направи Европа за двете държави е механизмът да се задейства само в случаи, които действително са свързани с евросредства.
Това беше важно постижение. В противен случай ЕК беше готова с резервен вариант, тъй като новият бюджет трябва да влезе в сила от 1 януари догодина заедно с Фонда за възстановяване.
Рекордният седемгодишен бюджет на ЕС е на стойност 1,07 трилиона евро, а Фондът за възстановяване след коронавируса възлиза на 750 млрд. евро.
30% от тези пари ще трябва да отидат и за климатични цели. Това е другата тема от срещата на върха.
Българският премиер Бойко Борисов каза, че България е готова да постигне високите цели, които Брюксел поставя./Вестник Марица

Още по темата