Франция обвини Турция, че изпраща сирийски наемници в Нагорни Карабах

Франция обвини Турция, че изпраща сирийски наемници в Нагорни Карабах


Франция днес обвини Турция, че изпраща сирийски наемници да воюват в конфликта в Нагорни Карабах, и съобщи, че работи заедно с Русия за постигане на примирие между Азербайджан и силите на етническите арменци, съобщи Ройтерс. Турция отрече да е изпращала наемници за участие в конфликта.

Франция, Русия и САЩ са съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), създадена през 1992 г. за посредничество за мирното разрешаване на конфликта за анклава Нагорни Карабах в Южен Кавказ.

Групата все още не е заседавала, нито е излизала с обща позиция след началото на новите сблъсъци в неделя.

Планинският анклав официално е част от Азербайджан, но след войната от 1991 – 1994 г. е под управлението на етническите арменци.

„Президентът (Еманюел) Макрон и (президентът Владимир) Путин се съгласиха, че са необходими съвместни усилия за постигането на примирие в рамките на Минск(ата група)“, се казва в съобщение на кабинета на Макрон след телефонен разговор на двамата президенти.

„Те също изразиха безпокойството си по отношение на изпращането на сирийски наемници от Турция в Нагорни Карабах“, се казва още в информацията.

Френското президентство засега не е представило доказателства за обвинението, а в съобщението от страна на Кремъл не се споменава нищо за наемници.

В сряда обаче руското външно министерство заяви, че сирийски и либийски бойци от нелегални въоръжени групи се изпращат в региона на Нагорни Карабах.

Русия има военна база в Армения и смята страната за стратегически партньор. От своя страна във Франция живеят около 600 хиляди души от арменски произход.

Арменският посланик в Москва каза в понеделник, че Турция е изпратила около 4 хиляди бойци от Северна Сирия в Азербайджан. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и турското правителство отхвърлиха твърденията.

Арменци и азербайджанци останаха глухи за новите призиви за примирие и през цялата нощ продължиха да се обстрелват през фронтовата линия в Нагорни Карабах.

Главната прокуратура на Азербайджан съобщи днес за смъртта на 16 цивилни и 55 ранени от началото на ескалацията на напрежението в зоната на нагорнокарабахския конфликт.

В съобщението на прокуратурата се казва още, че са нанесени щети на 163 жилищни сгради и 36 граждански обекти.

Тази нощ, след артилерийски обстрел от арменска страна по територията на град Тертер, близо до линията на съприкосновение, е загинал един цивилен азербайджанец, след като осколка от снаряд е попаднала в помещение на градската автогара, която е сериозно пострадала.

През нощта столицата на Нагорни Карабах – Степанакерт, остана на тъмно, за да бъде възможно най-невидима за азербайджанските дронове, които в неделя нанесоха удари по града. В разположения на двайсетина километра от бойните действия Степанакерт през нощта се чуха две експлозии.

 

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри на 27 септември, когато в анклава избухнаха въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и е обявена мобилизация. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

 

От Баку съобщиха, че са превзели няколко карабахски села и стратегически височини. Ереван опровергава тези съобщения и съобщава и за обстрел по територията на Армения.

Двете страни взаимно се обвиняват в използване на наемници, по-конкретно от Близкия изток.

Министерството на отбраната на Армения на свой ред каза, че въоръжените сили на нагорнокарабахските сепаратисти са свалили три азербайджански военни хеликоптера.

Един от тях е бил поразен над линията на съприкосновение между страните в конфликта, но е паднал на територията на съседен Иран, заяви говорителка на арменското министерство на отбраната. Тя изрази съжаление по този повод и отбеляза, че инцидентът е бил неизбежен, тъй като бойните действия се водят много близо до иранската граница.

Твърденията на арменската страна бяха отхвърлени от говорител на азербайджанското министерство на отбраната.

Още по темата