Този парламент показа, че Борисов може да бъде изкаран от

Този парламент показа, че Борисов може да бъде изкаран от


Този парламент беше важен за здравословното състояние на българската демокрация и доказа, че е възможно управление без Борисов.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов днес от трибуната в пленарната зала на финала на работата на 45-ото Народно събрание. Тъй като парламентарно представените политически сили, излъчени на изборите на 4 април, не успяха да съставят правителство, Народното събрание ще бъде разпуснато. Нови избори ще има на 11 юли. 

„Този парламент не беше провал, а даде шанс на българската демокрация да заработи“, категоричен бе Иванов, но предупреди за предстоящия вот: „Съжалявам, че чух това, което г-жа Атанасова (Десислава Атанасова, председател на ПГ на „ГЕРБ-СДС“) каза. Част от нещата, които казахте и които Борисов (премиерът в оставка Бойко Борисов) говори напоследък, ме карат да се притеснявам, че, очаквайки лоши резултати на изборите, вие си подлагате опорки, че изборите няма да бъдат честни“.

Съпредседателят на ДБ коментира и случилото се вчера на Комисията по ревизия. На нея едрият земевладелец Светослав Илчовски отправи тежки обвинения към ГЕРБ за рекет на бизнеса чрез посредници; заяви, че знае коя е жената, снимала в спалнята на Борисов златните кюлчета, пистолета и пачките с пари; шокира депутатите с твърдението, че в присъствието на премиера Борисов му е било показано видео със сексуални извращения над бизнесмен в затвора.

По повод заседанието Христо Иванов заяви: „Доста грозно изглеждаше случилото се на Комисията по ревизия. Изгледах целия панаир, който организирахте – обърна се той към депутати от ГЕРБ. – Може да сте доволни, че осуетихте изслушването, но дадохте ясно доказателство, че не искате тези неща да се чуят“.

Заседанието бе провалено, след като депутати от ГЕРБ нахлуха в залата и с протяжни и шумни речи осуетиха изслушването.

Христо Иванов напомни за състоянието на съдебната ни система и предложените от ДБ изменения в Конституцията, но никоя друга партия не е реагирала с желание за действие. „Да си затваряме очите, че България се намира в задълбочаваща се криза на своето правосъдие или е глупост, или експлоатация на това положение“, предупреди той.

Иванов призова останалите партии да помнят през предстоящата предизборна кампания, че е нужно да говорят с избирателите си конкретно за целите си през следващия парламент. 

„Диалог трябва да има, но трябва да бъде със стремеж към истината“, подчерта той. 

Още по темата