Нинова: Няма да дадем подписи и гласове за нова Конституция

Нинова: Няма да дадем подписи и гласове за нова Конституция

„Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи за тези 120, необходими за внасяне на законопроекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика Велико народно събрание“. Това потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да обсъжда и решава този въпрос“, смята Нинова.
Лидерът на левицата обяви, че от партията се противопоставят още срещу премахването на преамбюла в основния закон от проекта, изготвен от ГЕРБ, където е записано, че България е демократична, социална и правова държава.
„Това не е промяна на модела, който се очаква от обществото, а подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да станем съучастници в този процес“, категорична бе Корнелия Нинова, която увери, че парламентарната група на партията ѝ е абсолютно консолидирана по темата.
Нинова опроверга думите на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, според когото тя е провела среща с посланик на западна държава в София, на която е променила позицията си по темата. „Категорично не! Никой не ме е канил, не съм се срещала с никого“, заяви тя.
Според нея провелите се политически консултации между партиите в управляващата коалиция за промени в основния закон са по-скоро преговори, защото на тях „Обединени патриоти“ са поставили ясни условия. „Или ще приемете нашите предложения, или няма да дадем подписи. ГЕРБ, по същество, не приемат някои предложения и не биха ги подкрепили, но биха направили компромис, само и само да има подписи“, смята Корнелия Нинова.
Лидерът на левицата участва в дискусия с депутати на БСП от Седмото Велико народно събрание, участвали в изработването и приемането на сега действащата Конституция, които също категорично се противопоставиха на идеята за промени в нея: „Категорично се противопоставяме на опитите на ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция“, написаха те в обща декларация, където още призоваха „всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност“./Dariknews.bg

Още по темата