Недостатъците в проекта за нова Конституция поставят под заплаха демокрацията, смята адв. Валя Гигова

Недостатъците в проекта за нова Конституция поставят под заплаха демокрацията, смята адв. Валя Гигова


„Недостатъците в проекта за нова Конституция поставят под много сериозна заплаха устоите на демократичното общество“. Това каза пред БНР адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет, който излезе с аргументирана позиция, определяща проекта на ГЕРБ за нова Конституция като несъобразен с основните принципи на конституционното право. Тя посочи, че в обществото трябва да има консенсус, преди да се тръгне към създаване на нова Конституция.

„Нямаме ясна идентификация какви са проблемите в действащата Конституция. Единственото, което е дошло по линия на европейските институции, е невъзможността да има обществен контрол на главния прокурор“, обясни тя.

Адвокат Гигова посочи като основни проблемни моменти в проекта на ГЕРБ за нов основен закон намаляването на броя на депутатите и премахването на института на Великото народно събрание. „Всяка нарочно направена тромава форма за промяна е направена като бариера срещу политическото лекомислие“, поясни тя.

Според адвокат Гигова оставката на министър Данаил Кирилов е правилен подход, тъй като той оповести, че е участвал в този проект за Конституция и така поема политическата отговорност, защото проектът беше силно критикуван. Юристката коментира, че в много ситуации, които са останали незабелязани в публичното пространство, Кирилов се е справял добре, но е факт, че като министър на правосъдието той не се е справил. По думите ѝ сега отговорността е на министър-председателя кого ще номинира за правосъден министър.

Още по темата