Буквално да се води война с купения вот

Буквално да се води война с купения вот


Президентът Румен Радев изрази надежда МВР и прокуратурата да приложат всички мерки, за да започне най-после решаването на проблема с купения вот.

„Това е основна задача на служебното правителство – да организира честни и прозрачни избори. Това беше и моето послание, когато аз представиха служебното правителство – буквално да се води война с купения вот. Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие“, посочи Радев.

На въпрос каква е оценката му за работата на назначеното от него служебно правителство, държавният глава отговори: „Разбира се, предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно правителство са ужасно много. Мога да кажа категорично, че то се справя“.

„Проектът ми за Конституция е много сериозен и изисква легитимно Народно събрание“, каза пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава добави, че е въпрос на дебат и много прецизиран анализ дали промените трябва да включват изваждането на Прокуратурата от съдебната власт.

Коментарите си президентът Радев направи след участието си в организираната от правосъдното министерство конференция по повод 30-тата годишнина от приемането на новата Конституция.

Според държавния глава сме свидетели на нарастващи очаквания за нови промени в Конституцията.

На форум, посветен на 30-тата годишнина от приемането на новата Конституция, той я нарече „стълб на държавността“ и благодари на нейните създатели, част от които бяха в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се проведе тържеството.

Три основни посоки за промяна очерта държавният глава: в поска засилване правата на гражданите, за по-ефективна и независима съдебна власт и третото за за улеснен достъп на гражданите до правосъдие.

За Конституционната жалба и възможността граждани да сезират Конституционния съд говори в словото си председателят на КС Борис Велчев.

На събитието, което е първото от поредицата, с които ще се отбележи 30-тата годишнина от приемането на първата демократична Конституция, присъстваха бивши премиери, бивши председатели на Народното събрание, депутати и много юристи.

Тържеството приключи с изказване на правосъдния министър Янаки Стоилов, който призова да не обвиняваме Конституцията за собствените ни грешки и неуспехи и се обърна към политиците, напомняйки им, че Конституцията е създадена, за да ограничава властовите им амбиции.

Още по темата