АФП: Борисов върви към четвърти мандат на избори в пандемия

АФП: Борисов върви към четвърти мандат на избори в пандемия


Сн. АФП

Българите гласуват в неделя на избори за нов парламент, като дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов се очаква да се класира първа, но може да се окаже затруднена в намирането на коалиционни партньори, пише АФП.

Очаква се ниска избирателна активност заради коронавирусната пандемия, с чиято трета вълна България се бори на фона на рязко увеличен прием в болниците.

Подкрепата за ГЕРБ, партията на Борисов, която управлява почти непрекъснато от близо десетилетие, бе подкопана от серия скандали, като през миналогодишните протести правителството бе обвинявано в покровителстване на олигарси.

Проучванията в навечерието на изборите отреждат на ГЕРБ 28-29 на сто от гласовете, или около 75-76 места в 240-местния парламент.

Борисов, който е премиер за трети мандат, отказва всякакъв контакт с медиите от демонстрациите насам. Вместо това той използва социалните медии, за да излъчва необявените си предварително кампанийни обиколки в провинцията под мотото „Работа, работа, работа!“.

„Винаги съм взимал под внимание това, което народът реши… нега изборите бъдат честни“, заяви Борисов, след като подаде гласа си в отсъствие на журналисти. „Огромната подкрепа, която получихме от колегите ни в Европа, показва колко е важно да има стабилно европейско управление в България“, написа той във Фейсбук.

Фрагментирана опозиция

Очаква се до шест партии да спечелят места в парламента, което ще направи трудно формирането на следващия кабинет, смята политологът Антоний Тодоров. „Липсата на алтернатива заради фрагментираната и неубедителна опозиция обяснява хегемонията на ГЕРБ“, казва още той.

Страхът от заразяване по време на третата коронавирусна вълна, заради която болниците в най-бедната страна в ЕС се напълниха до ръба, също може да отслаби избирателната активност, твърди анализаторът.

Броят на гласувалите ще е сред най-внимателно наблюдаваните аспекти на изборите и вероятно ще определи парламентарната тежест на новите лица, които изгряха от протестите.

Очаква се в събота да гласуват около 40 процента от 6,7-те милиона гласоподаватели, прогнозира институтът Алфа рисърч.

Страхът от вируса може особено да повлияе на резултатите на главната опозиционна сила – социалистите, чиито по-възрастни гласоподаватели е по-вероятно да се въздържат от правото си да гласуват. С между 20 и 22 процента от очакваните гласове социалистическата партия вероятно ще си осигури 54-56 места.

Нова популистка група, „Има такъв народ“, начело с язвителния водещ на токшоу и критик на Борисов Слави Трифонов се очаква да е трета с около 13 процента и 33-34 места.

Точно след нея се подрежда партията на турското малцинство Движение за права и свободи, чиято подкрепа за съставяне на правителства по традиция е ключова, с 12 на сто и 33-34 места.

Още две формации са се прицелили в гласовете на участниците в протестите от миналата година.

Дясната коалиция „Демократична България“, чийто лидер вдъхнови протестите, и близката до президента Румен Радев лява коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се очаква да получат между пет и шест процента от гласовете и по 13-17 депутатски места.

Най-накрая са сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ – националистическата партия ВМРО, която вероятно ще прескочи четирипроцентовия праг за влизане в парламента след агресивна антиромска, анти ЛГБТ и антисеверномакедонска риторика.

 

Избирателните секции бяха отворени в 7 сутринта и ще бъдат затворени в 20 ч. или не по-късно от 21 ч., ако пред тях има опашки. Очаква се скоро след това оповестяване на екзитполове. 

Първите официални резултати, които обичайно се съобщават късно през нощта в неделя, може да бъдат забавени заради въвеждането на машини за гласуване успоредно с обичайните хартиени бюлетини в повечето избирателни секции. 

Централната избирателна комисия трябва да оповести официалните резултати в четвъртък.

 

Още по темата