Силен спад на паунда след локдауна заради новия щам

Силен спад на паунда след локдауна заради новия щам


Британската лира се намира под силен натиск от продажби на валутния пазар, след като Великобритания наложи по-строги рестрикции, за да ограничи по-бързо разпространяващия се нов щам на коронавируса, върлуващ на острова. Липсата на прогрес при преговорите за търговско споразумение с ЕС десет дни преди края на преходния период след Брексит на 31 декември също допринася за рязката обезценка на британската валута.

Лондон и Югоизточна Англия бяха поставени под по-строг локдаун за известно време, за да се спре новият щам на Covid-19, заяви британският министър на здравеопазването. В същото време редица европейски държави и Канада наложиха забрана за пътуващите от Обединеното кралство, предаде БНР. 

Здравният министър Мат Ханкок каза в интервю за Скай Нюз в неделя, че новият щам е „извън контрол“ и че правителството трябва да действа „бързо и решително“.

Премиерът Борис Джонсън пък заяви в събота, че мутацията на коронавируса е с повече от 70% по-заразна и се смята, че е виновна за бързото разпространение, като голяма част от югоизточната част на страната и столицата са поставени под ограничения от ниво 4 поне до 30 декември, като са забранени пътуванията от несъществено значение.

За да спрат потенциалното разпространение на новия щам, европейските страни през уикенда бързо предприеха действия, за да блокират всякакви полети от Обединеното кралство, което доведе до опасения относно възможния недостиг на храна в страната, след като Франция блокира целия въздушен, морски и железопътен трафик от Великобритания за 48 часа.

Междувременно се очаква преговорите за търговска сделка след Брексит да продължат в понеделник, тъй като през уикенда се установи, че остават в сила „значителни различия“. Така и поредният краен срок в неделя, който беше поставен от Европейския съюз, за да има време за ратификация на евентуалното двустранно споразумение, дойде и си отиде подобно на предишните такива крайни срокове. Споразумението за правата на риболов остава една от най-големите точки за преговори Великобритания може да се окаже без сделка, насочена към 2021 година.

Британски официални представители заявиха, че Европейският съюз трябва да промени позицията си, след като преговарящите не успяха да постигнат споразумение през уикенда, повишавайки по този начин риска Великобритания да излезе от орбитата на търговския блок в началото на следващата година без двустранна сделка.

Всички това се отразява негативно на британската лира и на капиталовите пазари по целия свят при старта на предколедната по-кратка седмица за търговия.

Паундът поевтинява в началото на европейската търговия с 1,9% към 1,3270 щатски долара, достигайки най-ниско ниво от 14 декември насам, след през миналата седмица британската лира поскъпна до най-високо ниво от края на април 2020 г.

В същото време еврото поскъпва с 1,4% над 0,9200 паунда, отправяйки поглед към тримесечния връх от 0,9230 от 11 декември.

Опасенията около новия щам на коронавируса и свързаните с него затягания на локдауните и ограниченията в редица държави водят до избледняване на инвеститорския риск-апетит на световните финансови пазари, които беше в сила през последните седмици. Това кара инвеститорите отново да обърнат погледа към по-безопасни и нерискови активи, което допринася за общо поскъпване на американския долар спрямо останалите водещи валути.

Негативната настройка засенчва постигната през уикенда сделка между лидерите на двете камари на Конгреса на САЩ относно нов пакет в подкрепа на икономиката за 900 млрд. долара.

Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути се повишава с 0,5% 90,50 пункта, отскачайки от многогодишното дъно около 89,723 пункта, достигнато на 17-и декември, когато доларовият индекс падна под 90,00 нивото за пръв път от април 2018 година.

Напрежението на капиталовите пазари се отразява негативно и на рисково-зависими валути като австралийския и новозеландския долари, които също поевтиняват с 0,5%-0,6% спрямо американския им събрат.

Еврото поевтинява по-предпазливо спрямо щатската валута с 0,25% към 1,2225 долара, задържайки се недалеч от върха около 1,2270 долара от 17-и декември – най-високо ниво за единната валута от април 20018 година.

Още по темата