Колегите на покосения от COVID-19 д-р Хубчев с важно послание за коронавируса

Колегите на покосения от COVID-19 д-р Хубчев с важно послание за коронавируса

Един от най-уважаваните лекари у нас проф. доктор Георги Хубчев от университетската болница в Бургас, загуби битката с коронавируса преди два дни.
Той бе избран за лекар на годината през 2019 година. Неговите колеги не могат да приемат загубата му. Те го описват като невероятен професионалист и прекрасен човек.
„Той беше виртуоз в операционната. Невероятен медик, началник,баща и приятел. Като специалист беше поливалентен. Нямаше друг такъв нито акушер, нито гинеколог“, споделя д-р Делян Йорданов в ефира на NOVA.
Той е и човекът, с когото д-р Хубчев се свързва първо, когато проявява първите симптоми.
„Помоли ме да взема дежурството му. Не звучеше добре. По-късно, когато говорихме отново, гласът му звучеше много зле. Взех акушерка и отидохме при него с медикаменти. Докарахме го дотук“, казва д-р Йорданов.
В деня, в който д-р Хубчев бива диагностициран, колегата му д-р Сашо Георгьовски също разбира, че е заразен. При него нещата протичат по-добре, без сериозни оплаквания и тежки състояния. Той се лекува вкъщи.
„Изходът за д-р Хубчев за съжаление беше фатален, което за всички е ужасяваща трагедия. От момента, в който бе докаран в болница, болестта при него протичаше като затегнат грип“, разказа и анестезиологът доктор Николай Игнатов.
Той е бил до д-р Хубчев в реанимацията, а сега и самият той е заразен и е под карантина.
Лекарите насочват цялото си внимание и усилия към лечението на д-р Хубчев. Те са използвали всички възможни лекарства. Акушерът дори е дал първа отрицателна проба.
„С това заболяване ние получаваме само препоръки. Те са подплатени с 3-4 публикации и проучвания, които не са 100% утвърдени. Те са с известен успех, с предполагаема успеваемост. Последният хит е „Ремдисивирът“, за съжаление процентът на успеваемост съвсем не е голям. Кръвната плазма, колкото може да бъде полезна, има съобщения, че не е. Тя може да освободи състояние на цитокинова буря. Това е чужд биопродукт, който пряко стимулира имунната система“, обясни д-р Игнатов.
Според него България се справя отлично с вируса. Той е на мнение, че в момента е постигнат златен баланс.
Относно мерките, д-р Игнатов заяви, че евентуално затягане няма да подобри ситуацията. Той съветва да се спазват мерките на Националния оперативен щаб и грамотната медицинска общност.
„Всички трябва да преминем през това. За съжаление 85-90% ще го преминат и няма да разберат, че се е случило“, прогнозира д-р Игнатов и подчерта, че това не е обикновен грип.
„Д-р Хубчев беше много здрав човек и с почти несъществени придружаващи заболявания. Това е феномен, който на този етап няма обяснение. Не може да се търси медицинска логика. Може би тези разнопосочни прояви на вируса, а оттам и разнопосочните мнения на специалистите, карат хората да гледат с недоверие на това, което се съобщава. 40% от хората са асимптомни, едва 5% стигат до най-тежките усложнения. Това дава повод да се смята, че нещата са добре, но този грип е сериозен“, обясни анастезиологът д-р Христо Якимов./Вести БГ

Още по темата