Турските COVID-детективи намират дори любовниците на заразените

Турските COVID-детективи намират дори любовниците на заразените

Успехите на Турция в борбата срещу коронавируса се дължат на два основни фактора – агресивно лечение в началния стадий на вируса, както и екипи от „детективи”, които проследяват контактните лица на заразените, предаде това предаде Факти.бг, цитирайки разследване на Sky News.

Турция до момента е тествала 5 милиона души за COVID-19, а хиляди екипи от т.нар. „детективи” издирват заразени, техни контактни лица и всички онези, които могат да са носители на вируса. Един от водещите лекари в страната заяви, че относително ниският процент на смъртност се дължи на обширната мрежа за тестване и проследяване, както и агресивното лечение в ранните стадии на заболяването.

По официални данни смъртните случаи с COVID-19 в Турция са под 6000 при население от 83 милиона. За сравнение във Великобритания има 46 000 загинали при население от 66 милиона души. На турска земя работят около 8500 екипа с общо 16 300 „детективи”. Те намират всеки роднина, колега от работата, дори таен любовник на лицата, които са дали положителна проба. След това им казват да се изолират за 14 дни. Въпросните контактни лица са тествани за коронавирус дори при най-малкия симптом за заболяването.

Лечението им започва веднага – дори симптомите да са незначителни. Именно в това се крие ключът към успеха на Турция срещу пандемията. Освен това всеки етап от лечението – тестване, медикаменти и болнично лечение, е безплатен. Турция произвежда собствено лекарство хидроксихлорохин, придобило полемична популярност след изказвания на президента Доналд Тръмп. Някои пациенти се лекуват с плазма, докато други – с фавипиравир. Веднъж попаднал в болница, пациентът веднага се подлага на терапия с кислород, антикоагуланти, витамини, стероиди и дози фавипиравир или хидроксихлорохин. Повечето пациенти напускат болницата до дни.

Източник: Petel.bg

Още по темата