Парламентът изповяда придобиването на дял в ПИБ от ББР

Парламентът изповяда придобиването на дял в ПИБ от ББР


Временната комисия, която бе създадена, за да провери сделката за участието на Българската банка за развитие (ББР) в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) прие окончателен доклад, с което приключи работата си. 

От документите, с които се запознахме и от експертите, които изслушахме по безспорен начин стана ясно, че при участието на ББР в капитала на ПИБ са спазени всички изисквани процедури, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев, който бе член на анкетната комисия. По думите му ползата за държавата от тази сделка може да се измерва по различни начини, като получаването на дивидент или печалба са само част от тях. Според Цонев плюсовете за страната ни могат да произтичат и от влизането на страната ни в ERM II.

ББР придоби акции, съставляващи 18,35% от уставния капитал на ПИБ след увеличението на капитала, за което плати 140 млн. лв. или по 5 лв. за акция. Близо 7.9% от новия капитал на ПИБ е собственост на регистрираната в Лихтенщайн Valea Foundation на чешкия милиардер Карел Комарек срещу сумата от над 55 млн. лева.

Правителството аргументира участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ с необходимостта да изпълни условията за влизане в механизма ERM II, познат като предверието на еврозоната и в европейския банков съюз.

В първото заседание на комисията, което беше закрито, бяха изслушани ръководството на Българската банка за развитие и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Седмица по-късно становищата си представиха Комисията за финансов надзор, Българска народна банка и Министерството на финансите.

„Сигурен съм, че ако беше изчакано един-два месеца, ББР щеше да купи акциите на по-ниска цена или за същите пари щеше да купи повече акции“, заяви Румен Гечев от БСП. Той допълни, че неговите искания ще бъдат включени в специален анекс към доклада.

След сделката водещи акционери в банката остават Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с по 31.35% дял всеки.

Още по темата