Пуснаха списък с компании, свързани със санкционираните от САЩ

Пуснаха списък с компании, свързани със санкционираните от САЩ

Министерството на финансите публикува и Националната агенция по приходите (НАП) списъци (Рестриктивни мерки и Други мерки) на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), по закона „Магнитски“. Това се случва след разпореждане на Министерския съвет.
Служебният кабинет се зае със създаване на специална работна група, която да отговори на случващото се след санкциите, наложени от американското финансово министерство.
В списъка на асоциираните лица да се включат: а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC; б) всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години. в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.
В списъка влизат 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.
В предаването „Панорама“ по БНТ финансовият министър Асен Василев, цитирано от БНР, посочи, че всичко по ще бъде публично и списъци със свързаните лица ще бъдат публикувани на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите.
Той увери, че ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството.
Финансовият министър също така каза, че прокуратурата ще разследва новия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов.
В петък правителството също така създаде работна група, която да предотврати попадането на български дружества с държавно и общинско участие в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ./Монитор.БГ

Още по темата