Прокурори обвиниха „АстраЗенека” в непредумишлено убийство

Прокурори обвиниха „АстраЗенека” в непредумишлено убийство

Води се разследване за три смъртни случая

Парижки прокурори, специализиращи в здравни разследвания, са отворили дело за непредумишлено убийство за три смъртни случая след ваксинация с AstraZeneca, пише европейската редакция на Politico, предаде агенция „Фокус“.

Те поемат и комбинират три разследвания от местни прокурори, започнали на регионално ниво след жалби от семействата на починалите. Етиен Бойтин, адвокатът, който е подал жалбите до властите, каза в сряда пред „Франс прес“, че „първо е отишъл при местните прокурори заради бързината и да му бъдат направени аутопсии и след това е поискал от тях да предадат преписката в Париж“.

Един от случаите, свързани с разследването, касае студент по медицина, починал в Нант, а друг касае социален работник от Тулуза. И двамата са починали в резултат на кръвни съсиреци и са на възраст под 55 години, минималната възраст, определена от Франция миналия месец за получаване на ваксината Oxford/AstraZeneca.

Бойтин каза, че е обработвал 15 случая на хора, които са починали след получаване на ваксина във Франция. Не е установена пряка връзка между ваксинациите и тези специфични смъртни случаи, въпреки че Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди на 7 април връзка между ваксината и редки случаи на нарушения на кръвосъсирването. EMA подчертава, че ползите от приемането на ваксината далеч надвишават рисковете и се увеличават с възрастта и степента на инфекция.

Източник: Fakti.bg

Още по темата