В Грузия започна гласуване на парламентарни избори с непредвидим резултат

В Грузия започна гласуване на парламентарни избори с непредвидим резултат


Грузинците започнаха днес да пристигат в избирателните секции за парламентарни избори с неясен изход, след като опозицията успя да се обедини срещу управляващата партия, оглавена от най-богатия човек в страната, която става все по-непопулярна, предаде Франс прес.

Изборните бюра отвориха в 8.00 часа и ще затворят в 20.00 ч., когато се очакват първите екзитполове. Първите прогнозни резултати ще станат известни към полунощ местно време (22 ч. българско).

Грузия – планинска страна с около 4 милиона жители в Кавказ – е една от малкото демокрации сред бившите съветски републики, но редовно бива разтърсвана от антиправителствени протести. Две личности доминират в политическия живот: 52-годишният бивш президент в изгнание Михаил Саакашвили, направил чудата политическа кариера в Украйна в последните години, и 64-годишният милиардер Бидзина Иванишвили, който известно време беше премиер.

Формацията на Саакашвили „Единно национално движение“ (ЕНД) успя да обедини тази година няколко опозиционни групи, за да се изправи срещу партия „Грузинска мечта“ на Иванишвили, която е на власт от 2012 г. В четвъртък десетки хиляди поддръжници на Михаил Саакашвили се събраха на главния площад в столицата Тбилиси.
„Победата ни е близо. Грузия се пробуди и е готова да избере свободата пред потисничеството“, обърна се към множеството чрез видеовръзка опозиционерът и експрезидент.

Принуден да замине в изгнание през 2013 г. след втория си мандат, тъй като се страхуваше, че може да бъде арестуван по обвинения в злоупотреба с власт, Саакашвили планира да се завърне и да стане премиер при победа на изборите.

За осем години на власт партия „Грузинска мечта“ постепенно губи популярност на фона на икономическа стагнация и обвинения в посегателства върху демокрацията. Водачът й Бидзина Иванишвили е упрекван в оказване на натиск върху противниците си и благоприятстване на корупцията.

„Олигарх, който притежава 40 процента от богатствата на страната, ги е заграбил и ги управлява като феодално владение“, заяви пред АФП Саакашвили.

Според допитвания опозицията разполага със скромна преднина в процента на хората, изразили намерение да гласуват за нея, но „Грузинска мечта“ може да задейства свои „финансови и административни ресурси“, за да победи противниците си, казва експертът Гиорги (Гия) Нодия.

Още по темата